3D geprint, onbemand vliegtuig aangekomen in Nederland

3D geprint, onbemand vliegtuig aangekomen in Nederland

Donderdag 14 en 15 maart wordt tijdens het Annual Event van Interreg in Rotterdam het eerste prototype getoond van een 3D geprint, onbemand vliegtuig.  Met de ontwikkeling en bouw van dit toestel wordt voor het luchtvaartcluster rondom de vliegbasis Woensdrecht belangrijke kennis opgebouwd en draagt het bij aan de ontwikkeling van een UAV kenniscentrum gevestigd op Aviolanda.

Met dit prototype onbemand vliegtuig – ook wel Unmanned Aircraft Vehicle (UAV) genoemd – wordt vanuit het Europese consortium 3i, onderzocht of de veiligheid op zee kan worden vergroot door de inzet van onbemande vliegtuigen. Het vliegtuig is ontwikkeld door vier Europese universiteiten onder leiding van TU Delft. Het vliegtuig heeft een lengte van 2,21 meter en een spanwijdte van maar liefst 3,74 meter. De onderdelen van het vliegtuig zijn met behulp van3D print technologie gefabriceerd.

UAV op zee
In maritieme gebieden, in het bijzonder het Kanaal en de zuidelijke Noordzee, is het belangrijk om bewegingen en activiteiten van schepen te kunnen monitoren. Organisaties zoals politie, havendiensten en milieuorganisaties gebruiken tot nu toe vliegtuigen, radar en automatische boeien om deze data te verzamelen. Een nieuwe manier van data verzamelen is de inzet van op afstand bestuurde luchtvaartuigen (UAV’s). Met behulp van hun camera’s kunnen deze UAV’s op een relatief goedkopere manier de bewegingen en activiteiten van schepen monitoren.


Partners
Het 3i project is een initiatief van de regionale ontwikkelingsmaatschappij REWIN West –Brabant.
Twaalf partners in Engeland, Frankrijk en Nederland werken hierbij samen om de inzet van onbemande vliegtuigen te vergroten voor observatie en inspectie aan de kust en op zee. Het Europese subsidieproject Interreg 2 Zeeën heeft hiervoor 1,85 miljoen euro toegezegd.

 

Share this via