Air Campus Woensdrecht: ‘Hier liggen kansen voor nieuw talent’

Air Campus Woensdrecht: ‘Hier liggen kansen voor nieuw talent’

Wat gebeurt er eigenlijk allemaal bij onze buren van de vliegbasis Woensdrecht? Als je hier niet in functie bent, heb je waarschijnlijk nauwelijks een idee. Wij geven je daarom graag een kijkje in de keuken, met vandaag een blik op de Air Campus Woensdrecht. Een opleidingslocatie in ontwikkeling waar meer dan 400 (!) opleidingen verzorgd gaan worden in luchtvaart, in de breedste zin van het woord. 

Grootse plannen liggen er momenteel, met een intentie van de Air Campus Woensdrecht: een opleidingscentrum waar jong talent welkom is. Het moet de plek worden met ruim 400 verschillende opleidingen, een plek die toekomst biedt aan toekomstige ambitieuze professionals in de wereld van het vliegen. Op dit moment wordt er hard gewerkt om de Air Campus Woensdrecht verder te ontwikkelen. De verbinder  in dit project is Marion Meesters. Ze vertelt: “Bij de ontwikkeling van de Air Campus komt alles samen: samenwerking in de vliegtuigindustrie, werkgelegenheid in de regio en kijken wat goed is voor de luchtmacht en de naastgelegen bedrijven op het terrein van Aviolanda Aerospace. Door het onderwijs van de Air Campus te innoveren, maken we het terrein van Aviolanda en defensie als werkgever een stuk aantrekkelijker. En daarmee Woensdrecht als regio.”

Duurzaamheid, modernisering van het onderwijs, innovatie, en diversiteit en inclusiviteit. Dat zijn de vier pijlers van Air Campus Woensdrecht. De intentie is dat in 2028 de nieuwe Air Campus staat. Een ecosysteem waar de vliegtuigindustrie, provincie Noord-Brabant, gemeente Woensdrecht en kennisinstituten en civiele scholen onderdeel van uitmaken. Een ecosysteem aangepast aan de technologische ontwikkelingen van deze tijd, zowel op het vliegveld als op de Air Campus zelf. 

De vliegbasis openbreken

Air Campus Woensdrecht heeft een unieke positie ten opzichte van de luchtvaartindustrie, dankzij de ligging tussen civiele en militaire luchtvaart. Marion: “De opleidingen, cursussen en trainingen lopen uiteen van vliegtuigtechniek tot ICT, maar ook leiderschapstrainingen behoort tot de mogelijkheden. En dan hebben we het nog niet eens over het brandweer en trainingscentrum dat uniek is in zijn soort waar je leert om alle mogelijke branden inclusief die van vliegtuigen te bestrijden.”

Van spijkerbroek tot militair

Alle opleidingen die je buiten de deur vindt, vind je hier ook. Voor (onder)officieren maakt dat het mogelijk om een ‘leven lang te leren’. Volgens Marion is dat een uniek uitgangspunt: “Stel, je begint als zogenaamde VeVa leerling met een mbo-opleiding bij het ROC. Gedurende je opleiding maak je kennis met specifieke militaire elementen die ervoor zorgen dat je als student verbinding maakt en betrokken raakt bij de vliegbasis. Als je goedgekeurd wordt na het afronden van je opleiding, heb je meteen baangarantie om binnen de krijgsmacht te gaan werken. Maar je hebt daarnaast ook een mooie opleiding die je búiten de luchtmacht kunt gebruiken.”

Woensdrecht in de spotlight

Maar een uniek opleidingsprogramma alleen is niet genoeg om de aankomende schaarste aan vliegtuigtechneuten op te vullen, vertelt Marion. Ze werkt daarom samen met de gemeente om de regio aantrekkelijk te houden voor studenten en nieuwe werknemers. “We hoeven de regio niet aantrekkelijk te maken, want dat is het al. Goedkopere huizen, bruisende steden zoals Rotterdam en Antwerpen op een steenworp afstand en prachtige natuur om je heen. De regio wordt soms gezien als het einde van de wereld, als je kijkt naar hoeveel er hier gebeurt is het een meer dan interessante plek in Nederland. De modernisering van de campus moet deze plek duurzamer maken, inspireren en mensen uitnodigen. We willen dat het een plek wordt waar je zin hebt om aan de slag te gaan.”

Daarnaast wordt ook het onderwijs gemoderniseerd. “De student van tien jaar geleden is er niet meer, er is vernieuwing nodig in het onderwijs. We zijn nu workshops aan het organiseren om de behoefte van de regio voor live- en fieldlabs te peilen. Robotisering, digitalisering, paperless werken, duurzaam uitzenden… De commitment is er. Door mensen te blijven ontwikkelen krijg je een kruisbestuiving van ideeën. En door onze kennis in de regio te bundelen kunnen we grotere stappen maken. Dat is een mooie missie!” 

Share this via