Daan studeert vliegtuigtechniek: ‘Een vliegtuig zien wegvliegen na reparatie, blijft iets magisch!’ 

Daan studeert vliegtuigtechniek: ‘Een vliegtuig zien wegvliegen na reparatie, blijft iets magisch!’ 

Daan Versijp zit nog maar in groep 8 wanneer hij met zijn ouders een open dag van de vliegbasis in Woensdrecht bezoekt. Maar die eerste indruk was onuitwisbaar, vertelt hij. “Ik liep daar als klein jongetje langs helikopters en vliegtuigen. Ik was op slag verliefd. Dat heeft zoveel indruk gemaakt dat ik vanaf dat moment wist dat ik de vliegtuigindustrie in wilde. En eerlijk is eerlijk: vliegtuigen zijn toch ook hartstikke gaaf?!”

In 2019 is het eindelijk zover: Daan begint met zijn mbo-opleiding vliegtuigtechniek in Woensdrecht. Spannend? Niet echt, vertelt Daan. “Dankzij de meeloopdagen en open dagen had ik een goed beeld van wat ik kon verwachten van de opleiding. En dat beeld klopte met de werkelijkheid. Ik heb enorm genoten van mijn opleiding, ik heb het altijd naar mijn zin gehad. Het is ook zo leuk om die passie en interesse voor vliegtuigen met anderen te delen.”

Liefde voor vliegtuigen

Dankzij die passie gaat de studie hem goed af, vervolgt Daan. “Vergelijk het met een opleiding tot automonteur, maar dan voor vliegtuigen. Het eerste jaar is vrij algemeen. Na de basis gaat de theorie dieper in op vliegtuigen en dan wordt het steeds interessanter. Maar dat is ook het moment waarop studenten vaak afvallen. Als je geen interesse hebt in vliegtuigen, is het een pittige studie.” Toch was het ook voor Daan niet altijd makkelijk, vertelt hij. “Een groot deel van mijn studie was tijdens de coronapandemie. Op die momenten miste ik mijn klasgenoten en het fysieke contact. Lol trappen met elkaar zat er even niet in. Gelukkig konden we al snel weer beginnen met praktijklessen.”

Wat Daan vooral opvalt tijdens zijn studie is dat de vliegtuigtechniek veel overeenkomt met de techniek achter auto’s en schepen. Daan: “De wereld van techniek, de filosofie die erachter zit, is eigenlijk overal hetzelfde. Dat vond ik het meest interessant. Een vliegtuigmotor kan ook een zuigermotor in een auto zijn en het hydraulische systeem van een vliegtuig is weer vergelijkbaar met dat van schepen. Het zijn dezelfde componenten. Als je één systeem leert kennen, dan begrijp je ze allemaal. Dat was echt een eye-opener. Maar ik heb nooit getwijfeld. Autotechniek is ook gaaf, maar… Een auto kan niet vliegen! Een vliegtuig zien wegvliegen nadat het aan de grond heeft gestaan voor reparatie blijft toch magisch. Uit de kleine dingen haal ik zoveel voldoening.” 

Vliegende start

Afgelopen zomer nam Daan zijn diploma in ontvangst en inmiddels is hij aan zijn carrière als vliegtuigtechnicus begonnen bij de Fokker Services Group. De sector zit te springen om hoog gekwalificeerde mensen zoals hij en biedt hen een vliegende start. Meer informatie over de mbo-opleiding vliegtuigtechniek bij de Aircraft Maintenance & Training School / Curio op business park Aviolanda is te vinden op de website vliegtuigtechniek.nl.

Share this via