CEO Roland van Dijk van Fokker Techniek: ‘Zoals het er nu naar uitziet wordt 2023 wederom een druk jaar’ 

CEO Roland van Dijk van Fokker Techniek: ‘Zoals het er nu naar uitziet wordt 2023 wederom een druk jaar’ 

Nu 2022 bijna ten einde is, blikken we met Roland van Dijk, CEO van Fokker Techniek in Woensdrecht, terug op het afgelopen jaar. In 2020 neemt hij samen met zijn compagnon Menzo van der Beek het bedrijf in vliegtuigtechniek over. Zijn de beoogde doelen gehaald? En hoe kijken ze vooruit naar de toekomst?

 

Roland valt meteen met de deur in huis: hij is tevreden over afgelopen jaar. Het is het eerste volle jaar na de overname en samen met zijn compagnon hebben ze veel bereikt. “We hadden een hoop plannen,” begint Roland te vertellen. “We wilden met name investeren in samenwerkingen met partners en klanten, in de relatie met werknemers én investeren in een goede werkomgeving. En terugkijkend denk ik dat we begonnen zijn om hierin mooie stappen te zetten.”

‘Ik ben enorm trots dat we onze mensen de middelen kunnen geven waarmee ze graag werken’

Persoonlijk hoogtepunt 

Het bedrijf heeft absoluut niet stilgezeten. En te midden van alle drukte, zijn er ook tal van hoogtepunten te benoemen. Roland: “Zo hebben we een VIP-toestel van een Aziatische koning mogen afronden en hebben we het toestel van de luchtmacht van Colombia afgeleverd. Deze laatste is voor mij als vliegtuigliefhebber extra speciaal, omdat het om een Fokker 28 gaat van meer dan veertig jaar oud. Daarnaast zijn we ook begonnen met de bouw van de hangar die omstreeks februari of maart 2023 klaar moet zijn.” 

En dat is nog niet alles. Roland begint te glunderen als hij aan zijn persoonlijke hoogtepunt denkt. “We hebben de eerste, nieuwe gereedschapskarren aan de medewerkers uitgedeeld. En ik hoor je denken: waarom is dat nou zo bijzonder? Want zo dacht ik er eerst ook over,” lacht Roland. De karren waren al meer dan tien jaar aan vernieuwing toe, maar hier was in eerste instantie steeds geen geld voor. “Maar wat ik me niet realiseerde, is dat het niet zomaar een nieuw setje schroevendraaiers zijn. Ik vergelijk het maar even met mijn vrouw die tandarts is. Zij vindt het heel belangrijk dat ze net dat ene specifieke boortje heeft. En onze mannen en vrouwen hebben dat ook. Hetgeen waar ze al lang naar uitkijken, is nu werkelijkheid. Dus ik ben enorm trots dat we onze mensen eindelijk de middelen geven waar ze blij mee zijn om mee te werken.”

‘Op nationaal maar ook op internationaal gebied worden we weer de partner of choice’

Mooie kansen 

Sinds Roland en zijn compagnon Menzo van der Beek Fokker Techniek in 2020 overnamen, zijn ze vastberaden om waar mogelijk kansen te grijpen. “En dat hebben we in 2022 ook gedaan. Met name op het vlak van Defensie hebben we mooie kansen gecreëerd en gepakt. Eind 2021 tekenden we een MOU (Memorandum of understanding) voor een transporttoestel, de Embraer, voor de luchtmacht. Deze zomer maakte Defensie definitief de keus dit toestel aan te schaffen, wat inhoudt dat er ook op termijn mooie kansen voor ons liggen. Voor het onderhoud, maar ook voor het afbouwen van de kisten in Woensdrecht,” vertelt Roland.

Ze zijn weer zichtbaar, laat Roland weten. “De samenwerking met Defensie is daar een mooi voorbeeld van, maar ook op internationaal gebied worden we weer de partner of choice. We hebben de technische kennis en een schat aan ervaring in huis, plus dat we snel kunnen schakelen en dat we op een mooie locatie zitten met een goed ecosysteem. Allemaal onderscheidende factoren waar we erg trots op zijn,” aldus Roland. 

‘Binnen die samenwerking kunnen er veel mooie dingen ontstaan’

Focus op veiligheid 

Ook de samenwerking tussen Fokker Techniek, het Business Park, de gemeente en provincie heeft Roland als heel positief ervaren. Roland: “Toen we net startten, zeiden ze terecht: leuk al jullie plannen, maar eerst zien en dan geloven. Nu we hebben laten zien dat we stappen maken, zien we dat we ook met hen een hele mooie samenwerking hebben en dat er binnen die samenwerking veel mooie dingen kunnen ontstaan.”

Zijn er behalve al deze positieve zaken ook nog dingen waar Roland verbetering ziet? “Er is altijd ruimte voor verbetering,” knikt Roland. “We hebben dit jaar een aantal lost time accidents gehad waarbij mensen een aantal dagen geblesseerd uitvielen. Dat geeft aan dat we constant moeten blijven focussen op veiligheid. Daarnaast moeten we ook leren om doelmatiger te werken. Maar dat is best een proces en daarom een mooi punt om ook in 2023 mee verder te gaan.”

Andere plannen voor 2023 zijn volgens Roland de opening van de hangar, maar ook verdere investeringen in de locatie. “We willen het hoofdgebouw renoveren. Daarnaast staan er een aantal mooie projecten op de planning. Dus zoals het er nu naar uitziet, wordt het weer een druk jaar!”

Share this via