Commandant Franka Teunissen- van de Kamp: ‘Bij defensie ben je nooit uitgeleerd’

Commandant Franka Teunissen- van de Kamp: ‘Bij defensie ben je nooit uitgeleerd’

Het stond stiekem al jaren op haar wensenlijst: commandant worden op Vliegbasis Woensdrecht. Toen die plek enkele maanden geleden vrij kwam, besloot kolonel Franka Teunissen- van de Kamp (42) de kans met beide handen te grijpen. Inmiddels wachten de nodige uitdagingen op haar inzet, waar ze naar eigen zeggen veel energie van krijgt. Ze vertelt er graag over!

Een onbekende is de nieuwe commandant Koninklijke Militaire School Luchtmacht (KMSL) vliegbasis Woensdrecht al lang niet meer binnen Defensie: in 1998 zette ze haar eerste stappen in de militaire wereld. Dat deed ze in het vakgebied HR op vliegbasis Gilze-Rijen, maar al snel ontdekte ze dat je binnen Defensie nooit één rol hebt. “Bij de luchtmacht werk je altijd breder dan die ene functie, dat is anders dan bij veel andere organisaties. Je bent namelijk óók militair, ook al heb je voor je gevoel een kantoorbaan. Ik zeg altijd gekscherend: de meeste dagen zit ik achter de computer of in vergaderruimtes, maar als het erop aan komt ben je militair.”

Op zoek naar uitdaging

Al toen ze 18 jaar oud was, kwam het karakter van kolonel Teunissen- van de Kamp sterk naar boven. Ze vroeg zichzelf af: ga ik nog vijf jaar alleen in universitaire schoolbanken zitten? “Liever koos ik voor een vak in plaats van een studie. Ik zocht iets met méér uitdaging dan de schoolbanken me zouden geven. Ik wilde naar het buitenland kunnen voor mijn werk, kunnen sporten naast werk en uitgedaagd worden als mens…” Met die hunkering naar uitdaging zit kolonel Teunissen- van de Kamp goed bij Defensie. “Elke drie jaar mag je binnen onze organisatie een andere functie vervullen, waardoor je jezelf heel snel kan verbreden. In mijn tijd bij Defensie heb ik al veel verschillende functies gehad, maar altijd met oog voor organisatie en mens: daar waar mijn interesse ligt.”

Sinds begin juli mag kolonel Teunissen- van de Kamp haar nieuwe functie vervullen, die van commandant KMSL vliegbasis Woensdrecht. “Deze nieuwe uitdaging is ontzettend divers. Ik weet ‘s ochtends soms niet wat er die dag op me af gaat komen. In mijn functie ben ik eindverantwoordelijk voor het opleiden van luchtmachtmilitairen, voor meteorologische ondersteuning en ook ben ik locatie commandant. Zo krijg ik bijvoorbeeld te maken met ontelbaar veel vergunningen waar we iets mee moeten. En ondertussen bouwen we samen met onze externe partners aan de Air Campus: een plek waar militairen en straks hopelijk ook burgers worden opgeleid op tal van expertises. Mijn werk is daardoor nooit saai.”

Betrokkenheid

Commandant Teunissen- van de Kamp heeft zichzelf nog een uitdaging opgelegd: de ‘buitenwereld’ meer laten zien wat er gebeurt op vliegbasis Woensdrecht. “Als Defensie krijgen we vaak de vraag: ‘wat gebeurt er allemaal achter die hoge hekken?’. Wij willen dat laten zien. Op mijn eerste werkdag hier had ik het nummer van de burgemeester al in mijn telefoon staan. Maar ook met het onderwijs in de regio zijn we heel betrokken: we gaan langs bij scholen om de jeugd te vertellen wat Defensie, maar ook de buren van Aviolanda, in petto heeft voor ze. Die betrokkenheid vanuit de gemeente en de burgers vind ik iets heel moois. Voorlopig ben ik nog lang niet uitgeleerd hier in Woensdrecht.”

Share this via