Rudy Muller is co-founder van Dutch Drone Centre Aviolanda: ‘Hier ligt de toekomst van nieuwe innovaties’

Rudy Muller is co-founder van Dutch Drone Centre Aviolanda: ‘Hier ligt de toekomst van nieuwe innovaties’

De wereld van drones is volop in beweging. de nieuwste innovaties worden ontwikkeld en getest bij het Dutch Drone Centre Aviolanda. Co-founder Rudy Muller heeft aan de wieg gestaan van dit kenniscentrum en vertelt vol trots over de weg die hij bewandelde, de innovaties die er plaatsvinden en over de toekomst van drones. 

Ambitie en passie spat er vanaf als Rudy vertelt over de drie bedrijven waar hij eigenaar of bestuurder van is: RPAS Services BV, uAvionix Europe opererend onder Mu Aviation BV. Én hij is medeoprichter en bestuurder van Dutch Drone Centre Aviolanda. Rudy: “Sinds 7 juli 2017 is RPAS Services een gecertificeerde drone-operator in Nederland en sinds 1 januari 2022 in Europa. We hebben een unieke procedure waarmee wij als enige testcentrum in Nederland beyond visual line of sight mogen vliegen in een militair luchtruim. Oftewel: wij mogen vliegen buiten het zicht van de piloot. Dat betekent dat wij op deze manier langer met de drone in de lucht kunnen blijven en grotere afstanden kunnen vliegen én dat is wat je wil in de wereld van drones.”

‘Als enige testcentrum in Nederland mogen wij in een militair luchtruim vliegen buiten het zicht van de piloot’

Maatschappelijke bijdragen leveren

Drones met warmtesensoren inzetten als levensredder van reekalfjes. Drones inzetten om bloedsamples en medische hulpmiddelen tussen ziekenhuizen te vervoeren. Drones ‘s nachts laten vliegen om politie eenheden te ondersteunen in lastige wijken. Rudy: “Ik ben dankbaar dat we op deze manier maatschappelijke bijdragen kunnen leveren.” De start van zijn carrière gaat al ver terug. “Ik vlieg al 30 jaar in de bemande luchtvaart.” In 1997 behaalt Rudy zijn vliegbrevet waarmee hij onder andere zakelijke vluchten naar Zweden en Zwitserland kan maken. “De vliegopleiding kregen we via de winstuitkering van de multinational waarvoor ik destijds werkte. Dat waren nog eens TOP jaren!” 

De vliegwereld lijkt hem om het lijf geschreven. Als hij in een latere functie als IT-manager in een vernieuwde containerterminal in de Maasvlakte bedenkt dat inspectie drones in plaats van hoogwerkers wel eens een hele goede vervanger voor de hoogste container kranen ter wereld kunnen zijn, valt alles samen. “Ik wil iets met drones gaan doen!”

Dutch Drone Centre Aviolanda

Inmiddels heeft Rudy een team van acht piloten onder zich en werkt hij voor grote organisaties in de haven van Rotterdam en Amsterdam, de Nationale Politie, Defensie, maar even zo goed voor de plaatselijke boswachter. “Met innovatieve multispectrale technieken kunnen we zelfs terug in de tijd kijken naar de vegetatie van landschappen en dat is uniek als je nagaat dat we daarmee bijvoorbeeld de vegetatie naast een landingsbaan kunnen onderzoeken en te rijke vegetatie kunnen verarmen om het minder aantrekkelijk te maken voor vogels die daar niet gewenst zijn. Maar ook elektrisch gedreven drones inzetten voor de controle van pijpleidingen tussen grote steden als Antwerpen en Rotterdam. Deze nieuwe innovaties staan aan de voorkant van de techniek. Dat maakt het zo bijzonder en dat zijn de dingen die we willen testen.” In de wereld van drones is Rudy mede bekend dankzij zijn Europese bedrijf uAvionix Europe waarmee hij een kleine transponder verkoopt die je op een drone kunt monteren. Middels deze transponder kan hij de drone zichtbaar maken voor de luchtverkeersleiding en vliegtuigen in de omgeving van de drone. “Dit is de enige luchtvaart gecertificeerde transponder in de wereld en daarmee uniek in de wereld van onbemande luchtvaart.”

Alles komt samen in het het Dutch Drone Centre Aviolanda waar Rudy sinds de oprichting op 6 november 2017 als Accoutable Manager actief is. “Bedrijven geven input om hier te testen. We trekken stakeholders aan en luchtvaart betrokken bedrijven. In de toekomst hopen we hier nog meer dronebouwers aan te trekken, want ook zij brengen weer nieuwe innovaties met zich mee.”

Nieuwsgierig naar de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van drones? Houd deze website in de gaten voor de laatste updates. 

Share this via