Europarlementarier Van Miltenburg steunt dronesplannen Woensdrecht

Europarlementarier Van Miltenburg steunt dronesplannen Woensdrecht

Drones… het lijkt wel of iedereen ermee bezig is. Ook in West-Brabant en dan met name op en rond Woensdrecht. Innovatieve bedrijven willen er aan de slag met nieuwe toestellen en nieuwe toepassingen. Maar de wet- en regelgeving kan het tempo van de innovatieve dronessector niet bijbenen. Dat moet beter, vindt ook Europarlementariër Matthijs van Miltenburg. “De Nederlandse overheid moet nu in actie komen, anders missen we de boot.”

Van Miltenburg (regionale ontwikkeling en transport, D66) bezocht afgelopen vrijdag Business Park Aviolanda (BPA) Woensdrecht. “Als politicus ben ik vooral getriggerd door de toepassingen die bijdragen aan maatschappelijke doelstellingen. Als je drones bijvoorbeeld inzet voor precisielandbouw kun je wellicht toe met minder bestrijdingsmiddelen. Dat is goed voor het milieu. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden van nuttige dingen die je met drones kunt doen.”

Business en banen voor de regio
Stefan van Seters van regionale ontwikkelingsmaatschappij REWIN beaamt dat. Van Seters: “De spin-off is groot. De wereldmarkt zal de komende jaren enorm groeien en vele banen opleveren. Onze uitdaging is om een belangrijk deel daarvan te laten landen in de regio.” Van Miltenburg werd in Woensdrecht geïnformeerd over de test-, training- en demonstratieactiviteiten met drones op BPA. “Er zijn hier veel kansen voor demo- en testfaciliteiten. Er is een goede samenwerking met de luchtverkeersleiding en tussen de bedrijven onderling. En er zijn faciliteiten en hangars.”

Momentum pakken
Drones commercieel inzetten is echter nog lastig. De Nederlandse overheid interpreteert de luchtvaart regels zodanig dat er veel niet mogelijk is, zeker niet vergeleken met de buurlanden. Van Miltenburg: “Er is veel potentieel en enthousiasme in de markt. De regelgeving is een hobbel. Ondernemers willen duidelijkheid. Op Europees niveau, maar ook nationaal. We moeten nu het momentum pakken. Ik ga zorgen voor druk op de ketel bij de Europese Commissie en de Raad van Europese transportministers.”

Hij onderkent dat er nog het nodige moet gebeuren, met name ook om veilig te kunnen vliegen. “Er is nog veel inzet op onderzoek en ontwikkeling nodig. Daar heb je testlocaties voor nodig en dat kan uitstekend hier in Woensdrecht en bijvoorbeeld ook in Twente.” Er is voor Woensdrecht geen reden om bang te zijn voor concurrentie, vindt hij. “We hebben het over een groeimarkt, die kan floreren op meerdere plekken.Uit allerlei studies blijkt dat het mkb een banenmotor is. Laten we de dronesector dan ook de ruimte geven die banen te creëren.”

vanmiltenburg 2

Share this via