Geslaagde test met inzet onbemand vliegtuig bij incident op zee

Geslaagde test met inzet onbemand vliegtuig bij incident op zee

Op de Westerschelde is met succes de eerste internationale operationele test afgerond met het inzetten van een Unmanned Aerial Vehicle (UAV) bij het bestrijden van een noodgeval op een schip. Het kleine onbemande vliegtuig werd vanaf een mobiel grondstation bestuurd en gebruikt voor het inwinnen van data.

De informatie die de UAV verzamelde werd via het mobiele grondstation doorgestuurd naar meerdere commandocentra. Zij stuurden daarop een bemande helikopter met brandweermannen die de brand op het schip konden bestrijden. De camera’s en slimme software in de UAV maken het mogelijk om als ‘Eye in the Sky’ te fungeren en zo de brandweer snel van een goed beeld van de situatie te voorzien. Uniek is dat commando-centra via een speciale interface zelf kunnen sturen wat de UAV meet, terwijl de piloot van de UAV de veiligheid blijft garanderen. Hierdoor ontstaat minder schade aan de schepen en het milieu en is er minder kans op slachtoffers.

De samenwerking bestaat uit zowel eindgebruikers zoals brandweer en politie, overheid, ondernemers, kennisinstellingen en het (onbemande) luchtvaartcluster Aviolanda-Woensdrecht. September 2015 worden de eindconclusies van het project gepubliceerd.

Share this via