20 Jul Geslaagde test UAV bij incident op zee
Op de Westerschelde is 18 juli jl. met succes de eerste internationale operationele test afgerond met het inzetten van een Unmanned Aerial Vehicle (UAV) bij het bestrijden van een noodgeval op een schip. Het kleine onbemande vliegtuig werd vanaf een mobiel grondstation bestuurd en gebruikt voor het inwinnen van data.
Tijdens de test werd een brand op een schip op zee gesimuleerd in de Westerschelde. Onder zulke omstandigheden is het van vitaal belang dat brandweercorpsen snel over een zo gedetailleerd en actueel mogelijk beeld van het incident beschikken. Daarom vertrok vanuit de haven van Perkpolder de UAV met aan boord een camera en diverse meetapparatuur. De informatie die de UAV verzamelde werd via het mobiele grondstation doorgestuurd naar meerdere commandocentra. Zij stuurden daarop vanuit Oostende een bemande helikopter met brandweermannen die de brand op het schip konden bestrijden. Brandweermannen uit Vlaanderen en de Veiligheids Regio Zeeland zijn speciaal opgeleid en getraind voor inzet bij maritieme incidenten vanuit de internationale Maritime Incident Response Group (MIRG EU).
Internationale samenwerking
De test vond plaats in het kader van het Interreg 2Zeeën project ‘BERISUAS’ waarin partijen uit Engeland, Frankrijk, België en Nederland samenwerken om de veiligheid op zee te vergroten door de inzet van onbemande luchtvaartuigen. De samenwerking bestaat uit zowel eindgebruikers zoals brandweer en politie, overheid, ondernemers, kennisinstellingen en het (onbemande) luchtvaartcluster Aviolanda-Woensdrecht. Eind 2014 werd de eerste fase van het project afgerond met een congres in de gemeente Woensdrecht waarbij de uitgave werd gepresenteerd die de mogelijkheden van inzet van UAV’s bij incidenten beschrijft. In september 2015 worden de eindconclusies van het project gepubliceerd.