Geslaagde vliegmiddag en keuring van helikopter drones bij Dutch Drone Centre Aviolanda

Dutch Drone Center Aviolanda

Geslaagde vliegmiddag en keuring van helikopter drones bij Dutch Drone Centre Aviolanda

Interactief en succesvol: zo kunnen we de bijeenkomst met als thema ‘Vliegmiddag en keuring voor helikopter drones’ beschrijven. Rijkswaterstaat organiseerde samen met Dutch Drone Centre Aviolanda, marktpartijen en keuringsinstituten een vliegmiddag voor het keuren en testen van dit type drones. Op 28 oktober 2021 kwamen ruim vijftig specialisten samen in het DDC DroneLab voor interactieve workshops, keuringen en testvluchten. 

Het enthousiasme van de deelnemers is voelbaar. Eindelijk een fysieke ontmoeting waarbij diverse presentaties worden gegeven en er ook tijd is om te netwerken. Adeline van den Berg, Flightmanager van de Nationale Politie – Team Onbemande Luchtvaartuigen, licht toe: “Voor ons is de keuring van drones erg interessant, gezien de wetgeving die komend jaar gaat veranderen. Het is voor ons fijn om hier samen met Rijkswaterstaat en andere stakeholders over in gesprek te gaan.”

Innovatie bevorderen

Ariea Vermeulen, Coördinator Programma Drones van Rijkswaterstaat, is verheugd dat het evenement nu door kan gaan. “Het is fijn om weer met elkaar te zijn. Vanuit het ministerie willen we innovatie bevorderen op de Nederlandse markt. We zien geregeld dat mooie, nieuwe technologieën rondom drones belemmerd worden door de wet- en regelgeving. Als wij er ook maar iets aan kunnen doen om de technologie en het beleid in een versnelling te zetten, dan werken we daar graag aan mee. Daarvoor vormt deze middag een mooie basis. Het is mijn toekomstdroom om naar een landelijk dekkend netwerk van autonome drones te gaan. We hebben reeds aangetoond dat de inzet van drones op verschillende terreinen veiliger, duurzamer en efficiënter is dan traditionele technieken en we hopen we dat er nog veel toepassingen zullen volgen, zowel voor markt als voor overheidspartijen.”  

Keuren van drones

Tomas Dormeal van EuroUSC begint met een toelichting over het keuren van drones in relatie tot de EU-regelgeving. Zijn verwachting is dat keuren ook in de toekomst noodzakelijk blijft, omdat dronepiloten anders zelf moeten verklaren dat hun drone veilig is. Dat blijkt niet zo makkelijk omdat producenten hun specificaties niet vrijgeven. Verder vertelt hij over de verschillen tussen de Belgische en Nederlandse aanpak.

Vliegdemo’s 

Rond 12.00 uur is er, met toestemming van de verkeersleiding van Vliegbasis Woensdrecht, een slot om dronevluchten uit te voeren. Allereerst wordt het drone platform van HighRise getest. De aanwezigen kijken geïnteresseerd toe hoe de kap naadloos over het platform sluit. Voor geautomatiseerde drone inzet vormen drone platforms onderdeel van de toekomstige fysieke infrastructuur. Vervolgens gaan de deelnemers naar de startbaan. Daar wordt de VelosV3 opgestart en vliegt enkele rondjes. Met de Autel, die gelijkmatig in de lucht is, worden opnames gemaakt. Ook wordt de helikopter drone van GeoInspect door eigenaar Bart Zondag in gereedheid gebracht. Bart opereert ook vanuit Ierland, waar hij begin november zijn nieuwe operator certificate verwacht te ontvangen.

Hiermee mag hij in heel Europa zijn diensten aanbieden: “Ik verwacht grote interesse om meer BVLOS werk te doen met mijn helikopter drone, maar moet ook nog zien hoe er in de diverse landen omgegaan wordt met het erkennen van een Iers EU-certificaat (LUC) voor commerciële opdrachten in een ander EU-land.”

Levendige discussie

Tijdens het lunchbuffet krijgen de verschillende standhouders de mogelijkheid om hun drones en ander apparatuur toe te lichten. Na de lunch neemt Mark Hullegie, adviseur van Drone Consultancy, het woord. Hij is nauw betrokken bij de ontwikkeling van regelgeving van drones en geeft de deelnemers meer inzicht in de SBVL nieuwe stijl en de omzetting van ROC naar de EU regelgeving, die per 1 januari 2022 van start gaat. Hij wakkert de interactie met het publiek flink aan en er volgt een levendige discussie met vragen. Tim de Boer, van Droneland, luistert aandachtig naar de toelichting van Mark en is blij gestemd door de nieuwe inzichten die hij krijgt: “Hoe eerder ik dit weet, hoe beter.”

Later in de middag is spreker Rudy Muller, directeur van uAvionix Europe B.V., aan de beurt om de genodigden een toelichting te geven op de elektronische zichtbaarheid van drones en vliegverkeer in de lucht. Er zijn inmiddels gecertificeerde transponders en meetstations. In Engeland zijn er al tientallen geleverd en kun je zien waar een drone vliegt. Nederland loopt op dit punt ver achter. Hopelijk verandert dit de komende tijd. Rudy meldt dat EASA inmiddels vrij ver is met de erkenning van de diverse low-power oplossingen om de drone voor overig luchtverkeer zichtbaar te maken in het lagere luchtruim: “EASA heeft aan fabrikanten zoals uAvionix gevraagd de mogelijkheden van wat zij ADSB Light gaan noemen te demonstreren. DDC Aviolanda heeft met ondersteuning van Rijkswaterstaat de benodigde infrastructuur al gereed staan.” 

Dutch Drone Center Aviolanda
Rudy Muller, directeur van uAvionix Europe B.V., geeft de genodigden een toelichting.

Nieuwe inzichten

Lars Zender is aanwezig namens Avular. Als dronepiloot is hij verantwoordelijk voor de vlucht en keuring van drones. Hij is positief verrast door de manier waarop zowel de sprekers als genodigden gepassioneerd over drones vertellen. “Ik vind het fascinerend om te zien dat er op een hoger niveau vanuit de overheid wordt nagedacht over de bewustwording van de keuring van drones. Maar ook: dat zij in gesprek gaan met de bedrijven die dagelijks met drones opereren. Hier komt alles samen, hier vindt de knowledge transfer plaats. 

Aad van den Burg, Procesmanager Drones in het Publieke Domein van Rijkswaterstaat, blikt als event coördinator tevreden terug op de middag: “Het mooie aan een fysieke bijeenkomst is dat je in een korte tijd zoveel mensen spreekt. Gesprekken gaan ineens veel meer kanten op. Online mis je vaak de teaser om dingen samen op te lossen, terwijl dat fysiek vaker ontstaat. Het organiseren van een event is ontzettend veel werk. Vooraf denk ik vaak: ‘Waar doe ik het eigenlijk voor?’, maar nu aan het einde van de dag is dat weer helemaal duidelijk geworden: een event als deze biedt zoveel nieuwe inzichten en de mogelijkheid om later weer samen projecten op te pakken.” Dat gaan we zeker de komende tijd weer doen.  

Tot slot sluit DDC Aviolanda voorzitter Rob Nispeling de dag af. Hij is blij dat de locatie weer ‘open’ is voor bedrijven en geïnteresseerden. “DDC Aviolanda heeft met het DroneLab een unieke locatie beschikbaar waar niet alleen gevlogen en opgeleid wordt, maar ook vragen uit het bedrijfsleven en aanbod uit de dronesector bijeen gebracht worden. Bedrijven zien steeds meer mogelijkheden en de aanbieders van deze drone diensten kunnen gematched worden. Dat is een rol die ons goed past en waar we ons volop voor gaan inzetten.”

Share this via