Netwerkbijeenkomst Aviolanda Aerospace verlegt grenzen

Netwerkbijeenkomst Aviolanda Aerospace verlegt grenzen

Grenzeloos innoveren in aerospace. Dat was het thema van de netwerkbijeenkomst van 14 juni op Aviolanda. ‘Ambitieus’ noemde Aviolanda Aerospace directeur Ed Heinen het. Maar tijdens de bijeenkomst kwamen diverse voorbeelden voorbij die aantonen dat ambities er zijn om waargemaakt te worden.

Vonden de vorige edities van de netwerkborrel nog plaats in de vergaderruimte van De Pionier, nu is de hangaar van AM&TS het decor. Tussen de vliegtuigen, gereedschapstrollys en gedemonteerde componenten doen enkele sprekers hun verhaal.

Internationale business
Innoveren in aerospace is sowieso grenzeloos, vindt Heinen, omdat aerospace per definitie een internationale business is. Heinen noemt de drie speerpunten waarop Aviolanda Aerospace inzet binnen de MRO: het onderhoud aan de F-35, composieten en drones.

Grenzeloos
De Aviolanda Aerospace-directeur haalt enkele voorbeelden aan van grenzeloos innoveren. Hij noemt Fokker Landing Gear, dat al jaren hofleverancier is van landingsgestellen voor Boeing en LockheedMartin. Het bedrijf zet nu samen met VDL Groep op Aviolanda Aerospace een center of excellence op. Het nieuwe bedrijf LR Systems ontwikkelde met (inter)nationale partners een large robot system en kiest nu voor vestiging op Woensdrecht voor de bouw van de eerste assemblagehal. De klanten van dit bedrijf bevinden zich vooral buiten Nederland.

Demo- en testlocatie
En dan zijn er nog de plannen van Aviolanda Aerospace, luchtmacht, bedrijven en het onderwijs om samen een demo- en testlocatie voor drones op te zetten. In zekere zin ook grensverleggend, omdat de huidige wet- en regelgeving een dergelijk initiatief niet toestaat.

Luchtvaartonderhoudstechnici
De circa dertig aanwezigen luisteren vervolgens naar Wim Blinkhof van AM&TS, die op hoofdlijnen uitlegt hoe het zit met de Europese Part 66 en 147 certificering van zijn school voor luchtvaartonderhoudstechnici. Ook de aanvullende cursussen komen aan bod. Daarnaast is AM&TS betrokken bij diverse innovatieprojecten, onder meer op het gebied van drones en composieten.

ICRIT
Paul van IJsselstein, initiatiefnemer van het ICRIT-consortium sluit het officiële gedeelte af met een toelichting op de plannen van ICRIT. Dit internationale consortium bestaat onder meer uit Aviolanda-bewoners ACRATS Training Services, Tiat Europe, Stratagem en AM&TS. Het wil een internationale leeromgeving en infrastructuuropzetten voor composietreparatie- en inspectieprocessen, evenals een centrale database voor inspectiedata.En het wil Virtual Reality modules ontwikkelen voor praktijkonderwijs. Tijdens de Aviolanda Aerospace bijeenkomst tekenen de consortiumleden hiertoe een samenwerkingsovereenkomst.

De Aviolanda Aerospace Business Borrel is alleen voor genodigden. Wilt u meer weten? Neem dan contact op.

Share this via