Johan Poncia, kolonel LCW: ‘Mensen vrijheid geven in hun werk vind ik belangrijk’

Johan Poncia, kolonel LCW: ‘Mensen vrijheid geven in hun werk vind ik belangrijk’

Een ‘straatschoffie uit Amsterdam’, zo noemt Johan Poncia zichzelf gekscherend. Inmiddels komt zijn Amsterdamse directheid hem goed van pas in zijn werk als tijdelijk commandant van het Logistiek Centrum Woensdrecht (LCW): hij is een verbinder en legt gemakkelijk verbanden om toegang te krijgen tot kennis. Wat drijft de kolonel, die tot het einde van dit jaar het LCW waarneemt? Welke ambities heeft hij met het LCW?

Het terrein waar Johan zijn intrek heeft genomen als commandant van het Logistiek Centrum Woensdrecht, is voor hem geen onbekende. De laatste drieënhalf jaar was hij hier werkzaam als Hoofd Onderhoud & Logistiek. De oorsprong van zijn carrière ligt in de vliegtuigbouwkunde. Johan: “Het grootste deel van mijn carrière heeft iets met helikopters te maken gehad. Waar die fascinatie voor heli’s vandaan komt? Geen idee, ik word gewoon blij als ik er een zie. Waar je mee omgaat, word je mee besmet. Zoiets?”

Innovaties

In zijn huidige en tijdelijke functie als commandant van het LCW biedt hij naar eigen zeggen ‘mensen de gelegenheid om hun werk goed uit te voeren’. “Wat we hier doen, blijft grotendeels hetzelfde. Maar ik ben wel constant aan het kijken: hoe kunnen dingen beter of sneller? Maar ook: welke innovaties kunnen we omarmen? En hoe kunnen we vernieuwingen implementeren? Denk bijvoorbeeld aan het repareren van helikopters met behulp van 3D-printing. Dat zijn mooie toekomstplannen.”

Johan is zich ervan bewust dat niet hij, maar de mensen met wie hij werkt de motor zijn van achter alles wat er gebeurt op het LCW. “Mijn hoofdtaak is om er vorm aan te geven en alles in goede banen te leiden, maar ik ben me ervan bewust dat het LCW zeker ook doordraait als ik er niet ben. Ik vind het vooral ook mijn taak om deze mensen, die zo belangrijk zijn voor het LCW, vooruit te helpen. Waar lopen zij tegenaan? Kan ik hierin iets betekenen? Ik probeer daarbij continu vanuit verschillende hoeken naar situaties te kijken.”

Partnering

Met steeds complexere wapensystemen en de nodige uitdagingen op de arbeidsmarkt is al enige jaren geleden het besef ontstaan dat het LCW het niet alleen kan. “Door civiele partijen onderhoudsactiviteiten te laten verrichten bij, en soms op, het LCW,  realiseren we een flexibele schil die ons ondersteunt en versterkt. Hiermee wordt kennis geconcentreerd en daarmee wordt een uniek instandhoudingsklimaat gecreëerd”, vertelt Johan. “Deze initiatieven zijn zeer succesvol en hebben inmiddels geresulteerd in samenwerking met firma’s als Lockheed Martin, Boeing, Specto, Fokker, One Logistics en Standard Aero. Deze bedrijven voeren delen van het onderhoud of logistiek uit op of in de nabijheid van de vliegbasis Woensdrecht en zo creëren we een krachtig ecosysteem.”

Werk versus ontspannen

Een belangrijk punt voor Johan is de balans tussen werk en privé, iets wat hij graag deelt met de mensen waarmee hij werkt. “Ik werk graag hard en heb veel ambitie, maar daar staat tegenover dat ik ook graag tijd besteed aan ontspanning. Kom je hier maandagochtend op kantoor met de boodschap dat je zondag de hele dag overgewerkt heb? Dan ga ik toch even het gesprek met je aan. Ontspannen is belangrijk voor onze kwaliteit van leven en daarmee indirect ook in het belang van ons mooie bedrijf. Een medewerker die goed in zijn vel zit levert nu eenmaal beter prestaties.”

Nog tot het einde van dit jaar neemt Johan het commandantschap over het LCW waar. Daarna wordt zijn taak overgedragen aan een opvolger.

Share this via