Kolonel Ellen Meeuwsen: ‘Op de vliegbasis Woensdrecht liggen mooie ambities’

Kolonel Ellen Meeuwsen: ‘Op de vliegbasis Woensdrecht liggen mooie ambities’

Wat gebeurt er allemaal op de vliegbasis Woensdrecht? Welke missies liggen er? Wat ervaren de militairen in opleiding hier? En hoe ziet de toekomst van de vliegbasis eruit? Kolonel Ellen Meeuwsen vertelt met passie over deze West-Brabantse plek waar ongelooflijk veel gebeurt. Ze hoopt met haar ambitieuze doelen de komende tijd een mooie bijdrage te leveren aan de vliegbasis. Tijd voor een gesprek! 

Het is februari 2021 als de Arnhemse Ellen Meeuwsen voor het eerst in haar nieuwe functie naar het Brabantse land afreist. Als eerste vrouwelijke commandant is ze vanaf dan verantwoordelijk voor het besturen van de vliegbasis Woensdrecht. Nu, bijna een jaar later, blikt ze met veel plezier terug. “Soms realiseer ik me ineens hoeveel verantwoordelijkheden ik hier draag. Voor mij voelt dat alles behalve als een ballast. Zoveel ballen in de lucht houden en ambities nastreven? Daar krijg ik juist energie van!”

Van spijkerbroek naar uniform

Gemiddeld genomen slaapt Ellen drie avonden per week op de vliegbasis, voordat ze weer naar haar gezin in Gelderland terugkeert. “Ik kende deze regio nog niet toen ik hier een jaar geleden in dienst trad. In korte tijd heb ik uitgebreid kennis gemaakt met de vliegbasis Woensdrecht: wat mij betreft een zeer interessante plek met veel potentie. Het is bijna niet op te noemen hoeveel groei hier zit. Er werken zo’n tweeduizend mensen op de vliegbasis en we hebben ruim vierhonderd verschillende opleidingen. Potentiële militairen komen hier binnen in spijkerbroek en verlaten het terrein met een basisopleiding én een opleiding naar keuze. Dat laatste kan zijn bij de brandweer, in de ict, in de meteorologie, noem het maar op. De keuze is heel breed, daardoor zit er zoveel potentie hier.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Dat is wat er intern zoal gebeurt en waarvoor Ellen verantwoordelijk is, maar ook daarbuiten vinden de nodige dingen plaats. Ellen: “Ik vind het belangrijk dat we als vliegbasis goed contact onderhouden met de inwoners van de gemeente Woensdrecht, die we ook wel onze buren noemen. In deze coronatijd is dat een uitdaging, maar ik ben ervan overtuigd dat we dat waar mogelijk alsnog goed doen.” Als voorbeeld noemt ze het 75-jarig bestaan van de vliegbasis, afgelopen mei. “We hebben toen ruim tienduizend kaarten verstuurd, naar alle inwoners van Woensdrecht, om hen te betrekken. Inclusief de vraag of zij herinneringen aan de vliegbasis hebben en deze met ons wilden delen.

Daar kwamen tal van bijzondere verhalen op terug.” Een verhaal dat haar bijbleef, is dat van een oud-vlieger, die jarenlang op de basis werkte. “We kregen een handgeschreven brief van de man, die inmiddels 87 jaar is, met al zijn bijzondere herinneringen aan de Woensdrechtse basis. Later in het jaar hebben we hem uitgenodigd. Samen met zijn dochter kwam hij langs om met huidige instructeurs te praten. Diezelfde dag heb ik met hem geluncht en naar zijn herinneringen geluisterd. Dat zijn bijzondere momenten in mijn werk die ik koester.”

Allemaal dezelfde missie: bijdragen aan vrede en veiligheid

Een ander speerpunt van Ellen is een betere samenwerking met het Business Park Aviolanda, waar tal van bedrijven in de vliegsector gevestigd zijn en waar de scholen AM&TS en Curio’s mbo Vliegtuigtechniek zitten. “We zijn logistiek gezien buren van elkaar, maar opereren al jarenlang onafhankelijk van elkaar. Daar liggen veel kansen voor ons allemaal. Mijn voorganger heeft hierin al een mooie visie ontwikkeld. Ik wil deze visie gaan verzilveren. Onlangs is er met Aviolanda een convenant getekend, waarin vastgelegd staat dat we in de toekomst samen optrekken om bepaalde missies na te streven.”

Ellen werkt al sinds haar afstuderen in het wereldje van defensie. Na twee uitzendingen weet ze dan ook als geen ander wat er speelt bij de mensen hier. “Ik ben oprecht trots dat ik met mijn werk een bijdrage kan leveren aan de vrede en veiligheid van ons land. Dat is wat mij energie geeft, en ik weet dat dit voor veel militairen dezelfde motivatie is. Misschien dat hier daarom zo’n goede vibe hangt: we delen allemaal dezelfde missie, maar iedereen voert hem op zijn eigen manier uit. Dat vind ik machtig mooi.”

Share this via