Leerlingen maken vanuit mobiel klaslokaal kennis met vliegtuigtechniek op Aviolanda: ‘Vet gaaf!’

Leerlingen maken vanuit mobiel klaslokaal kennis met vliegtuigtechniek op Aviolanda: ‘Vet gaaf!’

Wat gaat er allemaal schuil achter de vliegtuigtechniek? Wat maakt dit zo’n boeiende wereld om in te werken? En trouwens, hoe gaaf is het eigenlijk om zélf een vliegtuig te besturen? Sinds deze week maken leerlingen tussen de 15 en 17 jaar kennis met alles achter de vliegtuigtechniek in de Mobile Newton Room bij Aviolanda in Hoogerheide. Deze unieke ‘ ‘mobiele school’ staat drie weken op het terrein van de opleider Aircraft Maintenance & Traning School (AM&TS), en trekt leerlingen van 11 scholen uit de regio naar Woensdrecht. Dinsdag 9 november vond de officiële opening plaats.

 

Onder veel jongeren hangt nog altijd een negatief imago rondom techniek: ze zouden het vooral iets ‘ingewikkelds’ vinden. En dat terwijl de vraag naar techneuten alsmaar groter wordt. Immers: wie bestuurt straks de vliegtuigen van de volgende generaties? Daarom maakt AM&TS zich hard om de jeugd in een vroeg stadium kennis te laten maken met vliegtuigtechniek. Op dit moment met een wel heel uniek lesprogramma: een mobiel klaslokaal, waar leerlingen in een kort tijdsbestek veel leren over vliegtuigtechniek én zelf mogen vliegen. Virtueel, dan. 

 

Unieke combi van theorie en praktijk

 

Het enthousiasme is groot, zowel onder de leerlingen als onder alle betrokken partijen die bij de opening een kijkje komen nemen. “Het is niet eens zo heel moeilijk”, vertelt Othman Jeddou (15) als hij achter het stuur van het virtuele vliegtuig zit. Hoewel hij niet veel later met zijn vliegtuig ondersteboven hangt en docent Thomas Poleij hem een stuntpiloot noemt. “Zo ga je je diploma hier niet halen…”

 

Eveline van den Aker die namens AM&TS verantwoordelijk is voor de Mobile Newton Room op Aviolanda, is trots. “Het mobiele klaslokaal gaat de wereld over en staat nu gewoon bij ons, in Hoogerheide. Ik hoop dat op deze manier steeds meer mensen kennis nemen van de potentie van onze locatie. De combinatie van ons onderwijs met de praktijk die hier te vinden is, is uniek: studenten bevinden zich letterlijk tussen de vliegtuigen. We hopen dat met een project als deze ook aan potentiële studenten te laten zien. Hier studeren is écht leuk!”

 

Na deze openingsdag heeft de school er sowieso één nieuwe student bij: Quinn van Roosendaal (15). Hij is verknocht aan de vliegtuigwereld, vertelt hij terwijl hij samen met z’n klasgenoot een kartonnen F-35 in elkaar vouwt. “De vliegtuigwereld heeft altijd al mijn interesse gehad. Laatst was ik bij de open dag en na vandaag weet ik het zeker: ik ga hier studeren!”

 

Onderwijs, defensie, business

 

Eveline wil, net als kolonel Ellen Meeuwsen-Scholten van defensie, benadrukken hoeveel potentie er op deze plek zit voor studenten. “Leerlingen kunnen alleen al op deze plek alle kanten op: de vliegtuigonderhoud in, hun weg zoeken bij defensie of meer het bedrijfsleven in. Daarom werken we nauw samen met alle partijen hier op het terrein. Daarnaast is er bij veel bedrijven grote vraag naar studenten van deze studie, meer dan studenten van andere techniekopleidingen. Juist omdat deze opleidingen zo gecompliceerd zijn, komen onze studenten met ontzettend veel kennis en kunde van school af. Dat maakt ze heel waardevol voor veel beroepen.”



 

Share this via