Logistiek Centrum Woensdrecht sluit samenwerkingscontracten af met Nederlandse en buitenlandse luchtvaartindustrie

Logistiek Centrum Woensdrecht sluit samenwerkingscontracten af met Nederlandse en buitenlandse luchtvaartindustrie

Op zaterdag 15 juni zijn tijdens de Luchtmachtdagen op de vliegbasis Volkel door de Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Schnitger enkele vernieuwende contracten getekend. Het gaat om samenwerkingscontracten tussen de Luchtmacht en Nederlandse en buitenlandse luchtvaartfabrikanten. Zo is Nederland na Canada het tweede land ter wereld dat beschikt over een modern helikopter instandhoudingscontract met Boeing. Daarnaast gaat het luchtmachtonderhoudscentrum Logistiek Centrum Woensdrecht nog intensiever samenwerken op onderhoudsgebied met de Nederlandse vestiging Elbit Systems of America (ESA) en AAR. Dit allemaal met als doel om onderhoudskosten te verlagen en een hogere inzetbaarheid te bewerkstellingen van de vliegtuigen en helikopters van de Luchtmacht.

Innovatief contract met Boeing
Met fabrikant Boeing is een Integrated Contractor Logistics Support Program contract afgesloten. Hierin zijn afspraken over de servicegraden en beschikbaarheid van onderdelen voor de Chinook en Apache helikopters vastgelegd. Het min of meer klassieke voorraad denken (bestellen wat we denken nodig te hebben) wordt hiermee definitief doorbroken, doordat er geleverd gaat worden op basis van het aantal geprognotiseerde vlieguren en er betaald gaat worden op basis van de performance van het bedrijf.

AAR ontvangt licentie van Boeing voor werkzaamheden op Woensdrecht
Het Logistiek Centrum Woensdrecht heeft in een eerder stadium een intentieovereenkomst met Boeing afgesloten om onderhoudswerkzaamheden voor helikoptercomponenten uit te breiden in Nederland. Boeing heeft tijdens de Luchtmachtdagen een contract met bijbehorende licentie ondertekend met het Nederlandse bedrijf AAR uit Hoofddorp om werkzaamheden aan Apache en Chinook componenten op Woensdrecht uit te voeren. Dit levert naast transfer van innovatie extra werkgelegenheid op in de regio .

Medegebruik van testapparatuur door Nederlandse vestiging ESA
Met elektronicafabrikant ESA heeft het Logistiek Centrum Woensdrecht eerder een intentieovereenkomst afgesloten voor onderhoud aan componenten in Nederland. Inmiddels heeft ESA zich op de vliegbasis Woensdrecht gevestigd. De werkzaamheden aan componenten van F-16’s en helikopters die voorheen nog in Amerika werden gemodificeerd en gerepareerd, zijn hiermee naar Woensdrecht verplaatst. Met de overeenkomst die tijdens de Luchtmachtdagen is afgesloten, wordt het voor Elbit mogelijk om de testapparatuur van het Logistiek Centrum Woensdrecht te gebruiken om werkzaamheden op Woensdrecht uit te voeren.

Share this via