06 May Een uithoek zonder veel openbaar vervoer? Nabogo biedt oplossing voor Aviolanda, AM&TS en Curio
Voor studenten die zich willen onderdompelen in de wereld van vliegtuigtechniek op de AM&TS of Curio op Aviolanda, ligt er steevast een uitdaging op de loer: hoe komen zij op school zonder auto? Er rijden bussen, maar feit blijft dat Aviolanda in Woensdrecht voor degenen zonder eigen vervoer een uithoek kan betekenen. Daar brengt de start-up Nabogo in samenwerking met de provincie Noord-Brabant verandering in. Hoe? Dat vertelt Jeroen Kroonen, de vertegenwoordiger van de Nederlandse markt van deze carpooldienst.
Nabogo: het is het Deense woord voor ‘buren’. En precies daar ligt het uitgangspunt van deze start-up: Nabogo wil dat mensen weer met hun buren op stap gaan. In de breedste zin van het woord, want mensen hoeven elkaar niet te kennen om van elkaars carpooldiensten gebruik te maken. Jeroen: “Juist dat is zo mooi aan dit initiatief. Studenten die elkaar nooit eerder hebben gezien, komen elkaar nu tijdens het carpoolen tegen. En dat geldt ook voor collega’s van grote bedrijven of bijvoorbeeld mensen van de campus op de luchthaven. Ons initiatief is niet alleen maar opgezet vanuit praktisch oogpunt, maar erkent meer aspecten. Het sociale aspect, bijvoorbeeld, maar ook een stukje duurzaamheid. Door meer te carpoolen met elkaar, zijn we bewuster bezig met ons milieu.”
Gratis vervoer voor studenten
Voor de AM&TS en MBO Luchtvaarttechniek van Curio in Woensdrecht is vervoer altijd al een onderwerp geweest. Woensdrecht is niet bepaald een bruisende plek om op kamers te gaan, maar hoe kom je hier elke dag weer als 16-jarige zonder rijbewijs? Daar speelt Nobogo nu op in, op aanraden van de provincie Noord-Brabant en de gemeente Woensdrecht. “Vanaf Bergen op Zoom rijden er nu regelmatig ritten naar Aviolanda, wat het allemaal een stuk makkelijker maakt”, legt Jeroen uit. “Voor studenten is ons vervoer zelfs gratis. Het is een verlengde van hun OV-tocht. We werken hierin samen met busvervoerder Arriva.”
Eerste reacties
Hoewel de carpooldienst pas relatief kort bestaat, zijn Jeroen en zijn team druk bezig om er een succesvolle formule van te maken. Iedereen die wil, kan de app van Nabogo downloaden en een rit aanbieden of juist zoeken naar een passende rit. “De eerste reacties zijn gelukkig positief. Hopelijk weten steeds meer mensen de app van Nabogo te vinden. Zeker met de huidige benzineprijzen brengt het voor iedereen veel voordelen met zich mee.”