Nieuw regeringsvliegtuig landt op Woensdrecht en wordt door Fokker ingericht

Nieuw regeringsvliegtuig landt op Woensdrecht en wordt door Fokker ingericht

HOOGERHEIDE – Tegen half negen vanochtend is op Vliegbasis Woensdrecht het nieuwe regeringsvliegtuig geland dat de komende twintig jaar leden van kabinet en koningshuis moet vervoeren. Fokker Techniek in Hoogerheide gaat de nu nog lege Boeing 737 Business Jet voorzien van een luxe, Nederlands getint interieur.

De Boeing 737 BBJ had er een vlucht van zo’n zeven uur op zitten vanuit het Amerikaanse Georgetown, waar het is uitgerust met tanks die lange afstandsvluchten mogelijk maken. Zo krijgt het aanstaande regeringstoestel een groter bereik dan de Fokker 70 die tot vorig jaar in gebruik was.

Zonder tussenlanding

Deze Boeing kan vanaf 2019 zonder tussenlanding naar overzeese gebiedsdelen als Aruba vliegen. Het ruim 30 meter lange Amerikaanse toestel, dat de overheid in aanschaf circa 89 miljoen euro kost, kan 11.000 kilometer afleggen zonder tussenstop. Een geschikt tweedehands toestel kon niet worden gevonden.

Momenteel vliegen kabinet en koningshuis met een tijdelijk gehuurd toestel. In de loop van 2019 moet de nieuwe – en nu nog groene – regerings-Boeing, in gebruik worden genomen. Het contract van Fokker en Boeing met de Nederlandse overheid werd in juni 2017 afgesloten op de Paris Air Show.

Lees verder

Bron: BN de Stem

Share this via