Nieuwbouw voor motoronderhoud F-35 in Woensdrecht

Nieuwbouw voor motoronderhoud F-35 in Woensdrecht

Defensie gaat op Logistiek Centrum Woensdrecht een werkplaats en een proefdraaiopstelling bouwen voor het onderhoud van F-35-motoren. Dit laat minister Jeanine Hennis-Plasschaert weten in een brief aan de Tweede Kamer. In Woensdrecht zal vanaf 2019 het onderhoud aan zowel Italiaanse als Nederlandse F-35 motoren plaatsvinden. Mogelijk volgt later nog het onderhoud aan de F-35-motoren van andere landen.

Burgemeester Adriaansen van gemeente Woensdrecht laat weten “buitengewoon verheugd kennis genomen te hebben van de brief van de minister aan de Kamer. De komst van de werkplaats en proefdraaiopstelling voor het onderhoud van F-35-motoren naar Woensdrecht is belangrijk voor de versterking van de maintenance-sector in West-Brabant. Het zorgt voor continuïteit van de  werkgelegenheid op de Vliegbasis voor een lange periode en zal nieuwe investeringen aanjagen. De minister benadrukt in haar brief des te meer, en wederom, de positieve effecten van de komst van de F-35 voor onze gemeente en de hele regio.”

Met de vastgoedinvestering is een bedrag gemoeid van €80 tot €90 miljoen. Defensie financiert de helft. Naar verwachting nemen Economische Zaken en de Provincie Noord-Brabant elk een kwart voor hun rekening. De aanbesteding van het project begint binnenkort, waarna het tussen 2016 en 2019 wordt uitgevoerd.

De proefdraaiopstelling wordt volledig omsloten en geluiddempend. Defensie schaft voor de opstelling speciaal gereedschap en ICT-middelen aan. De faciliteiten en middelen worden eigendom van Defensie. Het onderhoud aan de F-35-motor gebeurt door een private partner, net als nu bij de F-16-motoren.

Meer lezen? Klik op deze link

Vlammende motor tijdens grondtest Nederlandse F-35
Vlammende motor tijdens grondtest Nederlandse F-35

Share this via