Succesvolle afronding eerste composietopleiding

Succesvolle afronding eerste composietopleiding

Deze week heeft de eerste groep leerlingen én docenten met succes de eerste composietopleiding op Aviolanda afgerond. Deze opleiding is ondergebracht in de EASA Part 147 module 6 (materialen en hardware) en 7 (onderhoudshandelingen). ACRATS, die op 19 mei haar deuren heeft geopend op Aviolanda, heeft samen met docenten van de AM&TS de modules 6 en 7 op het gebied van composieten ontwikkeld. Deze modules worden door ACRATS verzorgd en geïntegreerd in MBO opleidingen vliegtuigonderhoudstechniek.

In de modules wordt aandacht besteed aan zowel het fabriceren, het inspecteren en repareren van onderdelen uit composietmaterialen. Dit wordt gedaan door in de praktijkopdracht een werkstuk van composietmateriaal te laten maken dat vervolgens door de student zelf wordt geïnspecteerd. Vervolgens wordt door de student een beschadiging aangebracht en wordt de beschadiging hersteld volgens de vastgestelde normen en procedures. Toetsing vindt plaats door afnemen van Proeve van Bekwaamheid volgens internationaal vastgestelde richtlijnen. Na het succesvol afronden van deze opleiding hebben de deelnemers vandaag hun certificaat in ontvangst genomen.

Het gebruik van composieten (vezelversterkte kunststoffen) neemt de laatste jaren sterk toe. In de vliegtuigindustrie wordt dit materiaal reeds vele jaren toegepast. In de afgelopen jaren worden composieten steeds meer toegepast in de primaire structure (rompen, vleugels) van vliegtuigen. Naast de vliegtuigindustrie wordt het lichtgewicht ontwerpen met composieten in toenemende mate ontdekt in andere branches, zoals de olie en gas industrie, de scheepvaart en de automobielindustrie. Niet verwonderlijk dan ook dat het onderwijs hierop inspringt met een aanpassing van het curriculum.

De doelgroepen waar ACRATS Training Services zich op richt zijn het reguliere onderwijs (mbo en hbo) en het bedrijfsleven. Voor het onderwijs worden composietopleidingen opgezet waarbij wordt stilgestaan bij zowel de theoretische als de praktische kant van het vakgebied. Op MBO niveau is naast de theoretische basiskennis met name hands-on praktijkervaring belangrijk. Voor het HBO ligt de focus meer op ontwerpen maar is praktijkervaring ook van belang. Door de integrale aanpak van theorie en praktijk wordt voorkomen dat er een kloof ontstaat tussen de composietverwerkers (veelal op MBO niveau) en de engineers/ontwerpers (op HBO/WO niveau). Daarnaast verzorgt ACRATS voor bedrijven en medewerkers uit de composietbranche in eigen beheer cursussen op het gebied van specialist composietverwerker en plaatwerk.

De eerste groep afgestudeerden van de composietopleiding
De eerste groep afgestudeerden van de composietopleiding

Share this via