Terugblik 2022: ‘Mooie ontwikkelingen op Aviolanda Aerospace’

Bronvermelding: M. de Haan / Aeret

Terugblik 2022: ‘Mooie ontwikkelingen op Aviolanda Aerospace’

Het einde van het jaar nadert, dus is het hoog tijd voor een terugblik op 2022. Met veel nieuwe ontwikkelingen op Aviolanda Aerospace kijken we terug op een positief, bewogen jaar. Directeur Sander Heijmans vertelt wat er speelt en blikt vooruit op de nabije toekomst.

“2022 kent een vliegende start: het herstel van de markt na COVID zit in een stijgende lijn, het aantal passagiers op internationale luchthavens zit nu alweer op circa 80% ten opzichte van pre-covid. Dat zie je ook direct terug in de aerospace onderhoudswereld”, licht Sander Heijmans toe.  

Dat creëert reuring en extra werkgelegenheid’

Vastgoed masterplan

Mede vanwege de oorlog in Oekraïne en de geopolitieke situatie, komt er ook aan de militaire kant van het Woensdrechtse onderhoudscluster meer ruimte om te investeren in nieuwe middelen: “Zo is er natuurlijk flink geïnvesteerd in de aanschaf van de F35, maar straks wordt ook de KC390 van Embraer aan de luchtmachtvloot toegevoegd. Op dat vlak vinden er veel activiteiten plaats”, licht Sander toe. De werkgelegenheid op Aviolanda Aerospace op het gebied van onderhoud zit ook in een stijgende lijn en daardoor is de vraag naar nieuw technisch geschoold personeel groot.

Sander licht toe: “Een belangrijke reden hiervan is de groei van wide-body vliegtuigonderhoud bij businesspartner Fokker Services Group. Als kick-off van het vastgoed masterplan van Business Park Aviolanda is in 2022 de bouw van een nieuwe wide-body hangar gestart, inmiddels al een ware eyecatcher op het terrein van Aviolanda Aerospace. Hier wordt onder andere de ombouw van een Airbus A330-300 naar een VIP configuratie door Fokker gestart. Dat creëert reuring en extra werkgelegenheid en dat werkt motiverend voor iedereen. Er wordt gebouwd en stevig geïnvesteerd op het businesspark en dat geeft een mooi signaal na de coronacrisis.”

Ondanks de positieve ontwikkelingen op het park, is het aangekondigde vertrek van Fokker Elmo een domper. Sander: “Dit besluit kwam niet onverwachts, maar dat maakt het niet minder jammer dat dit gebeurt. Voor het businesspark, voor de mensen die het treft.” Volgens planning vertrekt Fokker Elmo eind 2023 naar Papendrecht en staat Business Park Aviolanda voor de uitdaging om het daarbij betrokken vastgoed op termijn anders in te richten.

Fieldlabs voor innovatie en onderwijs

Innovatie is een belangrijk speerpunt voor Aviolanda Aerospace en dat blijkt wel als in het voorjaar van 2022 fieldlab DCMC formeel geopend wordt door Brabants gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen en Burgemeester Steven Adriaansen. ACRATS Training Services vestigt zich samen met DCMC in het Spirit gebouw. Sander licht toe: “In een unit van de Spirit wordt het onderhoud van in de luchtvaart gebruikte composietmaterialen verder ontwikkeld. Hierbij wordt ook een sterke link naar het onderwijs gelegd.

Om innovaties op dit gebied te verwezenlijken is het van groot belang dat we jongeren in contact brengen met kwalitatief technisch onderwijs en aerospace.” Dat maakt ook de Aircraft Maintenance & Training School en Curio tot belangrijke partners. “Met het succesvolle Aerojobs 2022 hebben ze (potentiële) studenten al in contact gebracht met toekomstige collega’s en werkgevers. En met de mobiele ‘Newton Academy’ werd een educatief programma aangeboden om in contact te komen met wetenschap, technologie en engineering. Dat was voor veel jongeren een unieke ervaring.”

Ter versterking van de innovatie en maintenance op Business Park Aviolanda richt het AMICI-fieldlab initiatief zich op andere innovaties door het gebruik van Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR), dataficering en digitalisering in toegepast onderhoud van vliegtuig en helicopters te stimuleren. Sander licht toe: “Na een start met zogenaamde ‘living labs’ op locatie van enkele partners in dit programma moet uiteindelijk leiden tot een centraal fysiek innovatie fieldlab.”

Samen in de regio 

Om de samenwerking van het businesspark in de regio te versterken is het SynchUp! programma actief betrokken op Aviolanda Aerospace. “Bij diverse spelers op het park worden technische vraagstukken opgehaald die onder andere start- en scale-up bedrijven in West- Brabant uitdagen deze te beantwoorden. Dit versterkt de samenwerking met diverse samenwerkingspartners in de regio en vergroot de innovatie op het bedrijvenpark!”

Share this via