TU Delft test onbemand toestel op Woensdrecht

TU Delft test onbemand toestel op Woensdrecht

Een aantal onderzoekers en studenten van de Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de Technische Universiteit (TU) Delft heeft vorige week op Vliegbasis Woensdrecht een Unmanned Aerial Vehicle (UAV) getest.
Het Micro Aerial Vehicle Lab (MAVLab) van de TU test zowel nationaal als internationaal voor diverse projecten en richt zich daarbij op de MAV’s, een kleine variant van de UAV.

Waarnemen en ontwijken
Op basis van het onderzoek hoopt men op afstand bestuurde toestelletjes te ontwikkelen die andere vliegende objecten kunnen waarnemen en ontwijken. Daarmee kunnen MAV’s in de toekomst buiten het zicht van hun operator nog beter worden ingezet.

Aan de voorzijde van het testvliegtuigje was een kleine microfoon bevestigd waarmee het de plaats van een geluidsbron kon bepalen. Als deze zich op de vliegroute van de MAV begaf dan kon het toestelletje zijn koers wijzigen om een botsing te voorkomen. Tijdens de testen vloog een bemand vliegtuig op verschillende hoogtes mee. Daarmee verkreeg het team gegevens die bij kunnen dragen aan het onderzoek.

Medewerking
De uitkomsten van het onderzoek zijn ook van belang voor Defensie vanwege de mogelijkheden die MAV’s bieden bij de taakuitvoering. Daarom bood Vliegbasis Woensdrecht de onderzoekers de ruimte om de testen zo goed mogelijk uit te voeren. Het onderdeel stelde daarvoor onder meer de start- en landingsbaan ter beschikking.

Hier vindt u het originele artikel

Share this via