UAV+ is officieel aangewezen als kennisinstituut voor het afnemen van drone examens

Fotografie: Roy Vermeij

UAV+ is officieel aangewezen als kennisinstituut voor het afnemen van drone examens

Mooi nieuws voor businesspartner UAV+. Het drone-opleidingsbedrijf is door Mark Harbers, minister van Infrastructuur en Waterstaat, officieel aangewezen om drone examens af te nemen. “We mogen nu eigen opgeleide docenten en leerlingen examineren. Dat is voor ons een grote stap!”, laat oprichter en drone docent François Coppens weten.

UAV+ is als bedrijf aangewezen om examens af te nemen in de Open categorie drone vliegen, ofwel: de lichtste categorie om te vliegen met drones tot een maximaal gewicht van 25 kg. Rob van Nieuwland, hoofd examinering: “Wij richten ons voornamelijk op het opleiden en examineren van leraren en leerlingen op scholen en medewerkers van semi-overheidsinstellingen. Wij willen kwaliteit aanbieden.”

Bewustwording creëren

Na de tweedaagse theoretische opleiding volgt er een theorie- en praktijkexamen. Francois Coppens legt uit: “Gedurende de opleiding lichten wij alle wet- en regelgeving toe. We delen onze kennis en ervaring, en er is volop ruimte voor interactie.” Als aankomende dronevlieger krijg je veel inzicht in wat er speelt in de wereld van drones. “Met deze opleiding willen wij bewustwording creëren bij onze cursisten en de buitenwereld. Doordat veel scholen hiermee aan de slag gaan, komt het echte verhaal over verantwoord drone-gebruik in veel huiskamers. Dat maakt dat de overheid dankbaar is voor ons werk.”

Eén van de belangrijkste obstakels van drones toepassen in de praktijk is volgens François de acceptatie van drones in de maatschappij. “Mensen hebben klachten over het misbruik ervan. Doordat wij in grote getale leerlingen en leraren opleiden, komen steeds meer mensen in contact met de echte regels rondom dronegebruik. Op die manier verspreidt het juiste verhaal zich, waarvoor je drones kan inzetten en meer weet over de wet- en regelgeving. Dat geeft vertrouwen.”

Op grote schaal kennis delen

UAV+ is als kenniscentrum volop in ontwikkeling: “We willen in de toekomst ons aanbod trainingen en opleidingen vergroten met nog meer specifieke onderdelen in drone vliegen. Daar zijn we over in gesprek met het ministerie.” 

Opleidingsbedrijf UAV+ heeft tot op heden meer dan 300 vmbo-docenten opgeleid die jaarlijks met zo’n 2000 en 5000 leerlingen hun kennis delen over verschillende dronetechnieken. “Wij hopen daarmee onze bijdrage te leveren om drone vliegen in de toekomst nog veiliger te maken”.

Share this via