Unieke drone-inspectie in Woensdrecht brengt toekomst luchtvaartonderhoud in beeld

Unieke drone-inspectie in Woensdrecht brengt toekomst luchtvaartonderhoud in beeld

Voor het eerst in de Europese geschiedenis werd er op dinsdag 3 augustus een volledig geautomatiseerde drone-inspectie bij een vliegtuig gedaan in de open lucht van een actief vliegveld. Ontwikkelaar Mainblades trok hierin op met Aviolanda, Fokker Techniek en het Dutch Drone Centre. Het resultaat? Van twaalf uur mankracht bij een normale inspectie, naar drie uur automatisch inspecteren met een drone.

VS en Europa

De pilot op het vliegveld van Woensdrecht is een bijzondere. Niet eerder werd er in Europa op een actieve luchthaven met drones gevlogen. Vliegtuiginspecties middels drones worden in Europa enkel nog in hangaars uitgevoerd. Maar dat kan efficiënter, vindt Dejan Borota, mede-oprichter van het Nederlandse bedrijf Mainblades. “Als een vliegtuig aan de grond komt en het is onderweg beschadigd, bijvoorbeeld door blikseminslag of vogels, moet het omwille van de regelgeving nu eerst naar een afgesloten locatie om geïnspecteerd te worden. Daarmee verlies je ontzettend veel tijd, die veel waard is. En dat terwijl een drone-inspectie ook prima in de open lucht kan plaatsvinden.” Onlangs reisde het bedrijf af naar de VS, om ook hier te testen met dergelijke drone-inspectief in de open lucht. “Op verschillende luchthavens hebben we testen uitgevoerd, met positief resultaat. We hopen met deze demo vandaag ook in Nederland aan te tonen dat het veilig is.”

Demo met drone-inspectie bij Aviolanda Woensdrecht

Mainblades gebruikt dinsdag één drone voor de inspectie, voorzien van speciaal ontworpen hardware die het gehele vliegtuig oppervlak digitaal in kaart brengt. Het onderwerp van vandaag was een Airbus A330, die door vliegtuigeigenaar Truenoord voor inspectie ter beschikking werd gesteld. De drone neemt alle onzuiverheden op en maakt foto’s waarop men meer kan zien dan men met het blote oog waarneemt op het vliegtuig. “Het heeft dus meer voordelen dan alleen de tijdswinst”, concludeert Borota. “Deze drone-inspectie is ook nog eens nauwkeuriger dan een controle uitgevoerd door mensen. En het is veiliger; men hoeft niet meer bovenop een vliegtuig te klimmen.”

Mainblades, Fokker Techniek, Aviolanda en het Dutch Drone Centre kijken gezamenlijk terug op een geslaagde dag. “Vandaag hebben we wederom gezien hoe waardevol het gebruik van drones kan zijn en hoe innovatie in vliegtuigonderhoud met dit soort toepassingen een gezicht krijgt”, aldus Rob Nispeling van Aviolanda. 

Share this via