Nico Haasnoot: ‘Wat mij het meest raakt is dat we met zoveel bedrijven uit de luchtvaartbranche bij elkaar zijn’

aerojobs

Nico Haasnoot: ‘Wat mij het meest raakt is dat we met zoveel bedrijven uit de luchtvaartbranche bij elkaar zijn’

Meer dan 300 studenten, 24 bedrijven en 3 workshops vloeien ineen op Aerojobs, dé banen- en opleidingsbeurs voor vliegtuigtechniek. De hangar van de Aircraft Maintenance & Training School bruist van passie voor de luchtvaartsector. TUI, KLM, Transavia of de Koninklijke Luchtmacht? Jong ambitieus talent maakt op donderdag 24 maart kennis met bedrijven en onderwijsactiviteiten op Business Park Aviolanda. 

Mede-organisator Eveline van den Aker van AM&TS bekijkt vol trots de grote opkomst. “Zelden staan de poorten van Business Park Aviolanda zo ver open voor publiek. Al deze bedrijven hebben openstaande vacatures, dus kom vliegtuigtechniek studeren”, luidt haar boodschap. Van Zwolle tot Maastricht: studenten komen uit alle windstreken om de luchtvaartsfeer in de hangar te proeven. “Wij bieden hier ontzettend veel diversiteit onder één dak aan.” 

Eveline benadrukt: “Ondanks het vertrek van Fokker Elmo blijft Business Park Aviolanda met de bedrijvigheid en opleidingsactiviteiten van Fokker Techniek, Fokker Services en Aircraft Maintenance & Training School van groot belang voor de luchtvaartsector.”

‘Wij hebben mensen nodig’

De collega’s van Fokker Techniek trekken veel publiek. Peter Hendrickx, quality engineer, licht toe: “Met 350 medewerkers werken wij met veel plezier op Aviolanda Aerospace. Zeker leerlingen die graag dichtbij huis werken, hebben bij ons mooie baankansen. De grijze golf komt eraan en daardoor moeten we verjongen. Nu de wereld weer opstart, hebben we heel veel mensen nodig. Jonge mensen. Wij zoeken vliegtuigmonteuren met een oprechte interesse voor het vak.” Even verderop staan oud-leerlingen Martijn Calon, Wouter Kemerink en Corné van Peer die een glimp opvangen van hun oude school en genieten van het weerzien met docenten. “De sfeer op de school is heel goed en het is ontzettend leuk om in deze branche te werken.” 

aerojobs
Jong ambitieus talent maakt kennis met de bedrijvigheid binnen de luchtvaartsector. Beeld: Roy Vermeij Fotografie

KLM, Fokker, Transavia, TUI of de Luchtmacht?

Gedurende de dag worden er diverse workshops georganiseerd. Nico Haasnoot, Station Manager van TUI fly, verzorgt de workshop solliciteren. “Wat mij het meest raakt is dat we hier met zoveel bedrijven uit de luchtvaartbranche bij elkaar zijn. Onze branche ligt onder vuur, we komen mensen tekort, en het is heel belangrijk dat AM&TS bereid is deze beurs te organiseren. Dit is positieve branding.” Dankzij onze nauwe samenwerking met de Aircraft Maintenance & Training School zijn wij al vele jaren actief op deze beurs en zien we dat er een positief kantelpunt gaande is: studenten zijn mondiger. Ze stellen verdiepende vragen als: ‘Wat verwacht je van mij als stagiair?, dat is uniek en daarmee laten ze hun ambitie zien.” 

Luchtvaartsfeer proeven tijdens Aerojobs

Mike van der Poel reist van Maastricht naar Woensdrecht om hier de luchtvaartsfeer te proeven. Hij studeert in het derde jaar van de opleiding Technicus en Mechatronica aan Maastricht Airport en beseft dat de stages en banen voor het oprapen liggen. Toch doet dit niet af aan zijn gedreven instelling: “Het is belangrijk dat je jezelf weet te profileren en je stem laat horen!” Tijdens de banen- en opleidingsbeurs gaat hij het gesprek aan met X-Air Services waar hij graag in de toekomst wil werken. “Het is een kleinschalig bedrijf, niet commercieel en ik hoor goede verhalen van schoolgenoten. Ik heb vandaag mijn oprechte interesse getoond en hopelijk een goede indruk kunnen achterlaten.”

aerojobs
De Koninklijke Luchtmacht daagt studenten uit met interactieve workshops. Beeld: Roy Vermeij Fotografie

Jong ambitieus talent aantrekken

Shaan Tasneem is nu vier jaar werkzaam bij vliegtuigonderhoudsbedrijf EPCOR BV, een dochteronderneming van KLM, en is met zijn team van collega’s aanwezig. “Ik ben zelf pas net uit de studiebanken en het is leuk om hier jong ambitieus talent te ontmoeten. Wij hebben als bedrijf de ambitie de komende jaren te verdubbelen in mankracht, dus nieuw personeel is heel welkom. Het leuke aan werken bij een kleiner bedrijf is de verdieping in de materie, je hebt volop doorgroeimogelijkheden, werkt in een jong team en er wordt echt naar je geluisterd.” Zijn enthousiasme voor de branche brengt hij duidelijk over op de bezoekers. 

Opvallende verschijning

Studente Riya Singh studeert luchtvaarttechniek aan het Deltion College in Zwolle en reist naar Woensdrecht af voor de beurs. Haar vrouwelijke verschijning is opvallend in de mannenwereld. “In het begin moest ik daar wel aan wennen, maar zodra je elkaar leert kennen maakt het geen verschil meer.” Riya is verzot van vliegtuigen en stapt in de hangar aan boord van de Fokker 28. “Hier krijg je de kans een kijkje te nemen in de cockpit. Je mag aan allerlei knoppen draaien en via de boordcomputer praten. Dat is heel cool om te doen!” 

Aerojobs, dé banen- en opleidingsbeurs voor vliegtuigtechniek, is een terugkerend event dat jaarlijks in maart plaatsvindt. De organisatie ligt in handen van Aircraft Maintenance & Training School

Share this via