Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen van Development Center for Maintenance of Composites op Business Park Aviolanda?

Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen van Development Center for Maintenance of Composites op Business Park Aviolanda?

Het is bijna een half jaar geleden: de opening van het Development Center for Maintenance of Composites (DCMC) op Business Park Aviolanda. Hoog tijd om te ontdekken waar het innovatiecentrum nu staat. Welke nieuwe ontwikkelingen spelen er en wat kunnen we van deze speler in de toekomst verwachten? Een gesprek met directeur Martin Knegt volgt… 

Nieuwe initiatieven

In de afgelopen maanden is er hard verder gewerkt aan de verdere afbouw van DCMC. Martin licht toe: “Alles begint nu meer vorm te krijgen. Het trainingslokaal is af en wordt veelvuldig ingezet om kennis uit te wisselen. De nieuwe vormgeving van het pand biedt ruimte om verdere projecten aan te pakken.” Actief en vanaf de start betrokken bij het innovatiecentrum is ACRATS die trainingen realiseert. Nieuw zijn twee studenten van de afdeling Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft die aan een nieuwe techniek werken om de inspectie van composiet structuren in MRO te automatiseren. De heren van Bladesense werden goed ontvangen door de composiet reparatie specialisten van Business Park Aviolanda. Oftewel: DCMC, Fokker Services Group en Acrats Training Services. 

Door ideeën uit te wisselen over het gebruik van de nieuwe techniek, kan Bladesense verder werken aan de volgende fase van de ontwikkeling van de inspectietechniek en hun bedrijfsmodel. Martin: “Wij zijn trots dat we met ons innovatiecentrum start-up initiatieven als deze kunnen ondersteunen bij het ontwikkelen van hun concepten naar praktische oplossingen. Wij kunnen ze in de praktijk laten zien hoe een onderhoudsproces in elkaar steekt, wat daarbij komt kijken. Wij delen de kennis en zij pakken door. Daarnaast bieden we ze een netwerk wat hen wellicht een boost geeft in hun ondernemerschap.” 

Toegevoegde waarde

Maar er is meer… Martin licht toe: “We zijn met defensie in gesprek over een verdere nauwe samenwerking tussen Logistiek Centrum Woensdrecht en DCMC. Momenteel spreken we geregeld met de commandant en business development afdeling om verdere samenwerking te bewerkstelligen, waar zowel de militaire als de civiele de luchtvaart voordeel van heeft.” Ondanks de mooie ontwikkelingen, blijft er ruimte voor verbetering: “We zitten in een transitiefase vanuit een subsidieproject waarbij DCMC de penvoerder is, naar meer een zelfstandig opererende stichting met focus op onderhoud op composieten. Dat is best wel even spannend! Wij willen laten zien, en aantonen, dat we van toegevoegde waarde zijn om innovaties binnen het Business Park op de kaart te zetten. Men zoekt naar slimmere oplossingen, naar een stukje automatisering, en wij kunnen daarin faciliteren.” 

dcmc

Blik op de toekomst

Daarnaast grijpt DCMC, kijkend naar de toekomst, deze kans aan om een deelname aan een groeifonds te realiseren. Met projecten als ‘Duurzame luchtvaart’ en ‘Luchtvaart in transitie’ hopen ze als partner een rol te kunnen spelen om innovaties verder te ontwikkelen. “Dit vergt aandacht, mensen, subsidie, en dat is de volgende stap die we moeten maken.” 

Demonstratie

Op woensdag 16 november 2022 organiseert het Development Centre for Maintenance of Composites (DCMC) in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) een demonstratie van geavanceerde grootschalige inspectietechnieken van composiet constructies. De demonstratie is het resultaat van een van de Workpackages van het EFRO OPZuid Project PROJ-00730 – Fieldlab DCMC en geeft een kijkje in de nabije toekomst toepassing van nieuwe inspectietechnieken. Wees welkom! 

Aanmelden? Mail naar Martin Knegt: martin.knegt@fokkerservices.com.

Share this via