UAV Congres Juni 2014

About This Project

Met een congres over onbemand vliegen op 6 juni 2014 werd het startschot gegeven aan de ambitie van Business Park Aviolanda: Woensdrecht is the place to be voor onbemande luchtvaart in Brabant. Om aan deze ambitie invulling te geven staat de opening van een demolocatie en kenniscentrum hoog op de prioriteitenlijst.

 

Rob Sturm, directeur van Business Park Aviolanda: “Het blijft niet alleen bij woorden, we zijn rond met het eerste UAV bedrijf dat zich in Woensdrecht zal gaan vestigen. En gesprekken met andere partijen verlopen voorspoedig. Dat is goed nieuws voor de regio om de werkgelegenheid meer en nieuwe kansen te bieden”.

 

“Zonder goede locatie waar onbemande toestellen getest kunnen worden, raakt Nederland achter ten opzichte van andere Europese landen”, aldus Rob van Nieuwland, voorzitter van de branchevereniging DARPAS. “De ligging van Business Park Aviolanda is ideaal voor het testen van deze nieuwe toestellen. Het ligt naast de landingsbaan van vliegbasis Woensdrecht, waar het luchtruim gecontroleerd en het aantal vliegbewegingen beperkt is”.

 

Ook voor Fokker worden de ontwikkelingen rondom het onbemand vliegen gevolgd. Tjaard Sijpkens van Fokker Landing Gear is verantwoordelijk voor de ontwikkeling onderdelen van . “Onbemand vliegen, of drones, is een markt die enorm in ontwikkeling is”, aldus Tjaard Sijpkes.

 

“Tijdens het congres werd duidelijk dat samenwerking tussen partijen zoals DARPAS, defensie, Fokker en innovatieve UAV bedrijven een duidelijke wens is”, aldus Rob Sturm. “We gaan de komende maanden partijen bij elkaar brengen om snel een stap voorwaarts te zetten en de overheid aan te moedigen om tot duidelijke regelgeving te komen”.