CEO Roland van Dijk over Fokker Techniek in Woensdrecht: ‘Het bedrijf beweegt weer, dat is mooi’

CEO Roland van Dijk over Fokker Techniek in Woensdrecht: ‘Het bedrijf beweegt weer, dat is mooi’

Hoe geef je een bedrijf dat al jaren stilstaat weer nieuwe energie? Roland van Dijk, CEO van Fokker Techniek in Woensdrecht, weet er alles van. In 2020 nam hij samen met een compagnon (Menzo van der Beek) het bedrijf in vliegtuigtechniek over, dat sindsdien weer een groeispurt maakt. Welke ambities heeft Roland met Fokker Techniek? Welke kansen ziet hij? Hij vertelt er graag over.

Onbekend is het wereldje van vliegtuigtechniek voor Roland allerminst: in 1988 studeerde hij Vliegtuigbouw aan de universiteit in Delft. Dat liep overigens wat gek af. Toen hij zijn studie bijna afrondde, wist Roland één ding zeker: hij wilde níet in de wereld van luchtvaart gaan werken. Roland: “Wat ik zag was dat de luchtvaart heel ver was in technisch onderhoud, terwijl veel andere industrieën bij lange na zo ver nog niet waren. Dáár zag ik kansen. Ik wilde mijn opgedane kennis van vliegtuigonderhoud naar andere sectoren brengen.”

Roland komt te werken bij Stork, een bedrijf dat zich richt op het leveren van technische diensten aan de sectoren olie en gas, chemie, mijnbouw en energie. Maar alsof het zo moest zijn, komt Roland niet veel later alsnog in het wereldje van de luchtvaart terecht. Stork neemt namelijk Fokker Techniek over op het moment dat het failliet raakt. “De lijntjes met Fokker Techniek zijn er dus al langer vanuit mij. Maar wat ik ook al die tijd zag, was een bedrijf waarin niet geïnvesteerd werd. Een bedrijf dat nagenoeg stilstond. Zonde, want daardoor bleven er veel kansen onbenut.”

Investeren in kansen en dealen met tegenslag

In 2019 vat Roland het plan op om daar iets aan te veranderen. Hij duikt met een goede bekende in de mogelijkheden en verdiept zich in mogelijke investeringen voor Fokker Techniek. “Wij zagen kansen voor dit bedrijf, maar dan moet er wel geld in gepompt worden. Met onze lange termijnvisie brengen we in kaart waar mogelijkheden liggen. Zo zijn we op dit moment druk met een nieuwe hangaar, waarmee we nog meer toestellen kunnen aanpakken. Zo’n nieuwe hangaar vergt behoorlijk wat tijd, geld en moeite, maar juist door dit soort stappen zit er een stijgende lijn in Fokker Techniek. Dat zien we ook terug in het enthousiasme van het personeel; iedereen vóelt dat er weer wat gebeurt, dat geeft positieve energie.”

Dat de coronacrisis een donkere stempel achterliet op het bedrijf, zal Roland niet ontkennen. “Natuurlijk, de luchtvaart werd hard getroffen en wij dus ook. Ik heb heel wat mensen moeten laten gaan. Dat doet pijn, maar ik probeer er zo niet naar te kijken. Ik zie dat altijd zo: een ontslagronde zorgt ervoor dat er een goede toekomst ligt voor de mensen die blijven. Je moet soms van 10 procent van de mensen afscheid nemen om beter te kunnen zorgen voor de andere 90 procent.” Het zal niet de laatste keer zijn dat het bedrijf mindere momenten kent, meent Roland. “Als je deze rol pakt, in de luchtvaart, moet je aanvaarden dat je goede en slechte tijden hebt.”

VIP-toestellen

Naast het regulier vliegtuigonderhoud heeft Fokker Techniek nog een interessante business: het ontwerpen en bouwen van VIP-toestellen. “Vaak zijn dat toestellen van overheden of van rijke mensen. Wat je daarin ziet? Complete slaapkamers, barren, eetkamers… Het zijn eigenlijk vliegende huizen. Het lijkt een beetje op de luxe jachtenbouw, maar bij ons is het vaak net iets minder extravagant omdat veiligheid altijd bovenop staat.”

Voorlopig is de CEO van Fokker Techniek nog niet uitgespeeld. “Ik vind het heerlijk om me te kunnen uitleven in dit bedrijf, om stappen te zetten die van betekenis zijn. Daarvoor wil ik mijn compagnon bedanken, want juist het feit dat we dit met z’n tweeën doen maakt het voor mij zo leuk. Vaak zitten we aan het einde van de dag nog even na te praten. Het is interessant te zien dat twee mensen op een bepaalde situatie een heel andere visie kan hebben. Of dat je dingen heel verschillend interpreteert. Soms maak ik me druk om iets waarvan hij denkt: maak je je dáár druk om? En dan kun je weer even relativeren. Dat is ontzettend waardevol.”

Share this via