Aanschaf 37 JSF-toestellen positief voor Aviolanda Woensdrecht

Aanschaf 37 JSF-toestellen positief voor Aviolanda Woensdrecht

Hoogerheide – Zojuist is officieel bekend geworden dat het kabinet 37 JSF’s wil aanschaffen. Dit staat in de nota ‘In het belang van Nederland’ die minister Hennis-Plasschaert aan de Tweede kamer heeft gestuurd. Hierin wordt de inrichting van de toekomstige krijgsmacht geschetst. Om een toekomstbestendige krijgsmacht te behouden, is besloten tot de aanschaf van 37 JSF’s als vervanger van de F-16.

De JSF, officieel de F-35 Lighting II, zal vanaf 2019 geleidelijk de plaats innemen van de F-16. Rond 2025 moeten alle F-16’s zijn vervangen door JSF’s. De aanschaf blijft binnen het gereserveerde budget van 4,5 miljard euro plus jaarlijks 270 miljoen euro om de toestellen te laten vliegen. Omdat de aanschaf voorzichtig is begroot, sluit Defensie het later ’bijkopen’ van JSF’s niet uit. De Tweede en Eerste Kamer moeten nog instemmen met het besluit en er volgt er nog een rapport van de Algemene Rekenkamer over de aankoop.

Reactie gemeente Woensdrecht
Dit besluit heeft positieve gevolgen voor de bedrijven in Nederland waar momenteel JSF onderdelen worden vervaardigd. Ook in de gemeente Woensdrecht op Business Park Aviolanda worden momenteel werkzaamheden voor de JSF verricht. Burgemeester Fränzel van de gemeente Woensdrecht geeft een eerste reactie: “We zijn bijzonder verheugd met dit bericht omdat dit betekent dat alle werkzaamheden die voor de JSF’s zijn gedaan, effectief zijn gebleken. Met de aanschaf van de toestellen achten wij de kans groot dat de kennis over en de werkzaamheden voor de JSF’s in Woensdrecht voortgezet en uitgebreid worden. Dit zal een impuls voor de werkgelegenheid betekenen.“

jsf

 

Share this via