Aviolanda Aerospace en Brabants Landschap bundelen krachten voor slimme afvoer van regenwater naar aangrenzende natuur

Boswachter Erik de Jonge bij een duiker in natuurgebied de Vinkenberg. Foto: Erik Peeters namens Omroep Brabant

Aviolanda Aerospace en Brabants Landschap bundelen krachten voor slimme afvoer van regenwater naar aangrenzende natuur

Aviolanda Aerospace, Brabants Landschap, Waterschap Brabantse Delta en de Gemeente Woensdrecht hebben hun focus gelegd op een cruciaal doel: het verbeteren van de grondwatervoorraad van de Brabantse Wal. Hun ambitie is om een geavanceerd waterafvoersysteem op te zetten voor een slimme afvoer van regenwater naar het nabijgelegen natuurgebied. En het goede nieuws is: ze hebben hierin met succes een enorme sprong voorwaarts gemaakt. Een indrukwekkende dertig procent van het regenwater op Aviolanda Aerospace wordt omgeleid naar het schitterende natuurgebied de Vinkenberg. Een mooie mijlpaal voor zowel het milieu als de lokale biodiversiteit.

“Momenteel stroomt een indrukwekkende hoeveelheid water, vergelijkbaar met maar liefst twaalf zwembaden per jaar, naar de Vinkenberg. Maar we hebben grote plannen voor de toekomst! In de komende jaren gaan we meer dan 30% van ons regenwater naar het natuurgebied de Vinkenberg leiden, in plaats van het naar het Markiezaatsmeer af te voeren. Maar daar blijft het niet bij, op de langere termijn is ons streven om zelfs tot 80% van al het water direct in de grond te infiltreren of naar de natuur te laten stromen,” verzekert Rob Nispeling, projectleider van Aviolanda Aerospace, enthousiast.

Vernieuwd waterafvoersysteem

Het ontvangende natuurgebied de Vinkenberg strekt zich uit over een oppervlakte van 13,5 hectare groot en is gelegen op de Brabantse Wal, ten westen van Aviolanda Aerospace. Om het nieuwe afvoersysteem te realiseren, worden de huidige waterafvoeren op Aviolanda Aerospace grondig aangepakt en klaargemaakt. In hun streven om de gestelde doelen te bereiken, zijn de nieuwbouwprojecten vanaf het begin ontworpen om naadloos in te passen in dit ambitieuze plan. Een perfect voorbeeld hiervan is het waterafvoersysteem van de recent voltooide hangar op Aviolanda Aerospace, dat tevens een waardevolle bijdrage levert aan het ‘vernatting’ van de Vinkenberg.

Dit baanbrekende project is het resultaat van nauwe samenwerking tussen Aviolanda Aerospace, de Gemeente Woensdrecht, Waterschap Brabantse Delta en de bevlogen boswachters van Brabants Landschap. Samen hebben zij een uitgekiend plan opgesteld en tot leven gebracht om dit stukje natuurpracht te beschermen en te versterken.

Share this via