Erik de Jonge: ‘Drones zijn een geweldige uitvinding voor ons als boswachters’

Erik de Jonge: ‘Drones zijn een geweldige uitvinding voor ons als boswachters’

Wat heeft een boswachter aan het gebruik van drones? We kunnen je verklappen: veel. Héél veel zelfs. Erik de Jonge, boswachter bij Brabants Landschap, vertelt over de hennepvondsten, het redden van reekalfjes en nog meer voordelen die hij met drones ervaart. 

In de kinderschoenen

Hoewel het gebruik van drones nog vrij nieuw is, komt Erik tien jaar geleden al voor het eerst met deze techniek in aanraking. Erik: “Toen waren drones vooral in Amerika een ding, hier  bestond het nog niet heel erg. Een dronemaker benaderde mij omdat hij me met de voordelen ervan kennis wilde laten maken. Ik zou er dan over schrijven op mijn sociale media. De techniek stond toen nog in de kinderschoenen, maar ik zag wel meteen wat er gebeurde: we ontdekten met zijn drone een hennepkwekerij op een volledig ontoegankelijke plek in de natuur, waar je alleen met een bootje kunt komen. Voor mij was dat het moment dat er een wereld voor me open ging. Ik dacht: jeetje, wat gaaf!”

Reekalfjes

In diezelfde tijd leert Erik dat een drone ook een wonderlijk middel is bij het opsporen van reekalfjes, die zo vatbaar zijn voor de dood. “Ik weet nog dat ik naar de beelden keek en twee stippen zag oplichten. Daar zaten er twee, die we anders waarschijnlijk nooit hadden opgemerkt.” Erik is enthousiast, maar als de regels rondom het gebruik van drones een paar jaar later worden aangescherpt, wordt het gebruik ervan voor hem bemoeilijkt. “Dat was wel even een domper, als je net ontdekt hebt wat er allemaal mee kan. Totdat de gemeente Woensdrecht mij benaderde met het verhaal dat ze een droneproject wilden starten vanaf de vliegbasis. Of ik ambitie had om aan te schuiven.”

Weerstand bij boswachters

Erik beseft dat er bij collega’s van hem nog altijd veel weerstand is rondom het gebruik van drones in de natuur. “Ik zie dat anders. Zolang je drones op de juiste manier gebruikt, zonder de natuur te verstoren, is het juist een wonderlijke middel. Neem het Markiezaatsmeer in Bergen op Zoom, dat is aangesteld als beschermd natuurgebied, met het Natura2000-label. Onze taak is om de natuur hier te beschermen en dus ook de populatie dieren in de gaten te houden. Jarenlang telden we handmatig alle vogels, nu is er een drone die dit met de gemaakte software veel preciezer en in een korter tijdsbestek kan doen. En de natuur verstoren? Als wij met een bootje het natuurgebied in varen zijn deze vogels meer van slag dan wanneer we een drone op gepaste hoogte laten overvliegen.”

Na het volgen van een dronecursus bij het Dutch Drone Centre op Aviolanda, is Erik nu bevoegd om met drones in de natuurgebieden op de Brabantse Wal te vliegen. Erik: “Het Dutch Drone Centre is heel betrokken bij alles wat ik doe en wat ik wil bereiken met drones in de natuur. Toen ik ze vertelde over het opsporen van reekalfjes met drones, zeiden ze meteen: ‘we gaan dit voor je regelen’. Die medewerking is heel fijn, op deze manier kunnen we elkaar echt helpen.” 

Onderwijs en drones

Ook in het onderwijs worden slagen gemaakt met deze nieuwe techniek. Zo worden leerlingen van Curio’s MBO Luchtvaarttechniek de komende jaren opgeleid in de wereld van drones. Binnenkort starten zij een project met Erik in de natuur. Erik: “Dat vind ik te gek! Daarmee leer je deze jongeren ook weer respect voor de natuur te ontwikkelen. Ik denk dat er in de toekomst nog veel moois gaat komen rondom deze technologie. Zo kan er software worden gebouwd die dieren tot in het soort aan toe herkent. Dat scheelt ons uren werk. Maar ook bij bijvoorbeeld het ontdekken van fuiken en hennepkwekerijen in de natuur blijft het een wonderlijk middel. Als het aan mij ligt is dit een ontwikkeling die we zeker ook in de natuur moeten doorzetten.”

Share this via