Luchtmacht verzekert zich van ondersteuning bij onderhoud

Luchtmacht verzekert zich van ondersteuning bij onderhoud

De Koninklijke Luchtmacht heeft tijdens de NIDV-beurs in Ahoy Rotterdam, een contract en twee intentieovereenkomsten getekend. Ze gaan alle drie over samenwerking bij de instandhouding van vliegtuigen en helikopters.

Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Alexander Schnitger zette zijn handtekening onder een samenwerkingsovereenkomst met AAR Aircraft Component Services uit Hoofddorp. De commandant van het Logistiek Centrum Woensdrecht (LCW), commodore Eric Schevenhoven tekende een intentieovereenkomst met Thales en het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR).

AAR Aircraft Component Services
AAR Aircraft Component Services uit Hoofddorp is gespecialiseerd in de revisie, reparatie en het onderhoud van luchtvaartonderdelen. Met de overeenkomst die op de NIDV-beurs is gesloten, wordt het voor AAR mogelijk om de testapparatuur tegen marktconforme prijzen van het LCW te gebruiken. Het gaat om het uitvoeren van onderhoud voor de Koninklijke Luchtmacht aan Apache en Chinook componenten op Woensdrecht. Daarnaast gaat AAR Aircraft Component Services met apparatuur van het LCW werkzaamheden voor derden uitvoeren. Dit levert naast transfer van innovatie extra werkgelegenheid op in de regio.

Radaronderhoud
Het LCW heeft met Thales een intentieovereenkomst gesloten om gemeenschappelijk onderhoudsactiviteiten aan de radar van de F-16 op het logistiekcentrum uit te breiden. De Thales Group is een wereldwijd opererende onderneming die actief is op het gebied van marinesystemen, luchtvaart,  en informatietechnologie. Thales Nederland is het grootste defensiebedrijf in Nederland en produceert geavanceerde radar- , infraroodapparatuur en vuurgeleidingssystemen.

De eerste stap is om te onderzoeken of testapparatuur en de antennemeetruimte van het LCW gebruikt kunnen worden, zodat Thales een F-16 radar regional support centre voor F-16-gebruikers kan opzetten. In de toekomst wordt het F-16-radar regional support centre een F-35-radar regional support centre.
Programmamanagement
De luchtmacht en het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) ondertekenden een intentieovereenkomst die de oprichting van de nieuwe afdeling Programma Management op 9 december regelt. Deze afdeling is verantwoordelijk voor een doelgerichte en doelmatige instandhouding van alle (wapen)systemen van de luchtmacht, ondersteund door het NLR. Het NLR is dé centrale kennisonderneming in Nederland op het gebied van lucht- en ruimtevaart. Daarnaast speelt het NLR een rol in de ondersteuning van de LCW-partners DutchAero Services, Elbit Systems of America, Terma, AAR en Boeing.

Al deze initiatieven sluiten aan bij de gebiedsontwikkeling Aviolanda Woensdrecht, waarbij gestreefd wordt naar een clustering van luchtvaartgerelateerde activiteiten op en rondom de Vliegbasis Woensdrecht.

Contractondertekening NIDV

Contractondertekening NIDV

Share this via