Nicky volgde de opleiding vliegtuigtechniek in Woensdrecht: ‘Ik was het enige meisje in de klas’

Nicky volgde de opleiding vliegtuigtechniek in Woensdrecht: ‘Ik was het enige meisje in de klas’

Nicky van Boven werd al op jonge leeftijd aangetrokken tot de wereld van vliegtuigen. “Ik vond het altijd heel interessant om erachter te komen hoe zo’n vliegtuig nou precies in elkaar zit en hoe zo’n groot ding in de lucht blijft”, vertelt ze gefascineerd. Na de middelbare school startte ze met de opleiding vliegtuigtechniek bij AM&TS. Deze zomer studeerde ze af en is ze heel wat ervaringen rijker. Ze vertelt erover! 

Naar eigen zeggen is Nicky altijd al een doener geweest. “Ik ben niet een type dat constant met haar hoofd in de boeken wil zitten. Laat mij maar met mijn handen bezig zijn. Vroeger wilde ik altijd al alles wat stuk is weer heel maken. En naarmate ik ouder werd, bleef dat zo.” Ze koos op de middelbare school voor de richting techniek. “Ik wist lange tijd niet goed wat ik wilde gaan doen. Wel wist ik dat ik vliegtuigen heel interessant vond. Iemand uit mijn familie werkt bij de luchtmacht, dus tijdens open dagen gingen we daar ook altijd kijken. Toen ik ontdekte dat er een opleiding vliegtuigtechniek bestaat, besloot ik dan ook deze opleiding te gaan volgen.”

Mannenwereld

Ze koos de opleiding vliegtuigtechniek van AM&TS. “Ik heb er veel leuke mensen leren kennen. Bijna alleen maar jongens trouwens, want ik was het enige meisje in de klas,” vertelt Nicky lachend. “Ik heb me daar nooit door laten afschrikken. Maar als meisje moet je er wel rekening mee houden dat je echt in een mannenwereld stapt. Als je leuk meedoet met de rest, dan word je snel opgenomen in de groep, is mijn ervaring.” 

In leerjaar twee en drie krijgt ze twee dagen in de week praktijkles. “Dan gingen we bijvoorbeeld naar een hangar toe waar een F16, Fokker 100 en een paar motoren stonden. Met als opdracht: onderdeel x is kapot, zet er maar een nieuwe in. Op die manier pasten we dan de theorie toe in de praktijk.” Nicky krijgt les van vakdocenten. “Ze konden er allemaal goed over vertellen. Dat vind ik een meerwaarde.” 

Praktijklessen

Voordat corona z’n intrede deed, werden er veel leuke dingen georganiseerd. Nicky: “We zijn een keer naar de marine in Den Helder geweest, maar ook naar andere bedrijven die iets over vliegtuigtechniek konden vertellen. Ik vond het heel leuk om dan in de praktijk te zien hoe alles eraan toe ging. Dat maakte het allemaal heel echt.” 

Nicky liep stage bij defensie en mocht er blijven. “Ik werk nu in de backshop waarbij vliegtuigonderdelen van helikopters en vliegtuigen van defensie kapot binnenkomen. Vervolgens gaan we ze testen en maken we ze weer vliegveilig. Dit vind ik erg leuk, omdat je dan echt een onderdeel ‘opent’ en ook alle techniek en alle elektronica erachter ziet. In de toekomst wil ik misschien nog wel een hbo-opleiding doen, meer richting engineering.oor nu vind ik het erg leuk om lekker aan het werk te zijn!”

Share this via