Omwonenden nemen een kijkje achter de poorten van Aviolanda Aerospace

Omwonenden nemen een kijkje achter de poorten van Aviolanda Aerospace

Vol trots wijst de 87-jarige Gabriël Boogaart naar zijn militaire batch, vastgespeld aan zijn jasje: “Ik heb hier 36 jaar lang veel militair werk gedaan. Veel voor het onderhoud van de marine, luchtmacht en het sleutelen aan F16’s.” Hij is al 30 jaar niet meer actief op Aviolanda Aerospace, maar dankbaar dat hij er tijdens de 23e editie van de Gezinsfietstocht Woensdrecht een kijkje achter de schermen mag nemen.

“Ik ben ruim 20 jaar niet meer op het terrein geweest. Ik zie zoveel verandering. Het is haast ondenkbaar hoeveel er uitgebreid is sinds de tijd dat ik hier vaker kwam”, vertelt Gabriëlle. Bij de hangar van de Aircraft Maintenance & Training School komen voor Gabriël oude herinneringen tot leven! Bij de Aircraft Maintenance & Training School worden alle fietsers hartelijk verwelkomt door burgemeester Steven Adriaansen en onze medewerkers.

De toekomst van vliegtuigtechniek

Het is mooi om te zien dat de mbo-opleiding voor vliegtuigtechniek nu al de aandacht trekt van de jongste bezoekers. Zo doen Josephine (8), Siem (7) en Sophie (3) samen met hun ouders mee met de gezinsfietstocht. Op het terrein van Aviolanda en in de vliegtuighangar van AM&TS kijken ze hun ogen uit. “De vliegtuigen zijn echt gaaf!” Of ze hier later als ze groot zijn willen werken, weten ze nog niet. Maar het eerste zaadje is geplant. Hun moeder Ria van Gils stemt toe: “Hier gaat een nieuwe wereld voor ze open. Ze hebben nog nooit gevlogen en zien vandaag voor het eerst een vliegtuig in het echt. Ik ga altijd op zoek naar dit soort uitjes in de omgeving en dit keer is het win-win. Wie weet komen ze hier later wel werken.”

Verbinding

Piel Kil, mede-organisator van de gezinsfietstocht, kijkt er zijn ogen uit. “Er zijn zoveel kaarten verkocht, en wat denk je van dit stralende weer.” Met 800+ fietsers maakt de organisatie een flinke groei ten opzichte van voorgaande jaren. “Het is natuurlijk ook uniek dat we hier een kijkje achter de poorten mogen nemen. Ik spreek met mensen die hier hebben gewerkt, iemand die zijn pensioen heeft gehaald. En hoe leuk is het dat de burgemeester de mensen even toespreekt.” Even verderop is een trotse Steven Adriaansen, burgemeester van Woensdrecht, in gesprek met een deelnemer van de gezinsfietstocht. “Goedemorgen, wilt u een appeltje en een flesje water?”. Vrolijk gestemd komt het gesprek op gang. Over de grootte van het terrein en hoe bijzonder het is om hier een kijkje te nemen. Ook burgemeester Adriaansen is te spreken over dit initiatief: “Het is fijn om de omwonenden op deze manier te verbinden en ik ben blij dat ik hier vandaag onderdeel van uitmaak.”

Share this via