Terugblik OPZuid project DCMC trekt veel publiek: ‘Ons doel is innovatie in composiet onderhoud’

Terugblik OPZuid project DCMC trekt veel publiek: ‘Ons doel is innovatie in composiet onderhoud’

Ruim 75 geïnteresseerden vinden op donderdag 28 september hun weg naar innovatiecentrum DCMC op Aviolanda Aerospace. Op de agenda staat een terugblik op het OPZuid project dat in 2017 van start is gegaan. Vandaag presenteren diverse partijen mondeling en middels demonstraties de resultaten. Nieuwe innovaties worden getoond en studenten van de TU Delft en Avans Hogeschool nemen er een kijkje. Naast een terugblik is er ook ruimte voor een vooruitblik op de toekomst van DCMC. 

Martin Knegt, directeur van DCMC, heet de bezoekers van harte welkom. “Vandaag is het een speciale dag en komen alle partijen die DCMC mede mogelijk maken samen.” Partners van het project zijn de Europese Unie, Ministerie van Defensie, Provincie Noord-Brabant, Fokker Services Group, NLR, TU Delft, Specto, Rewin, BOM, Dutch Terahertz, Damen en Tiat Europe. “We zijn het OPZuid project gestart in 2017 met tien partners en zeven werkpakketten. Met als voornaamste doel: innovatie in composiet onderhoud. Dit heeft ons gebracht waar we vandaag de dag staan: DCMC is een consortium voor het ontwikkelen van kennis en ervaring in het vakgebied van inspectie, productie, reparatie en onderhoud van composieten. Gevestigd in een mooi fysiek innovatiecentrum bij Aviolanda Aerospace.”

Resultaten van het OPZuid project

Uiteraard is er grote belangstelling voor de vraag of project OPZuid het beoogde doel heeft behaald? “Inmiddels zijn er zes werkpakketten voor inspectie en reparatie gerealiseerd. Om dit te bereiken hebben NLR en TUDelft diverse innovaties vastgepakt waarvan er tijdens het evenement demonstraties worden gegeven. Werkpakket 7 staat in teken van de ontwikkeling van DCMC. In samenwerking met ACRATS is er een fysiek innovatiecentrum gerealiseerd. Daarnaast is er focus voor netwerkontwikkeling en internationale samenwerkingen. Daarbij hopen we uiteraard in de toekomst weer meer partners aan te trekken.” 

Start-ups

Na een rondleiding bij de school voor vliegtuigtechniek AM&TS wandelen de genodigden richting het innovatiecentrum van DCMC. Daar wacht ze een hapje, drankje en diverse demonstraties. Peter Brans, Global Head of Assembly Technology Expert van Bossard, heet de eerste gasten welkom: “Als internationaal Zwitsers start-up bedrijf brengen wij bevestigingsmaterialen voor composiet op de markt. Met dit apparaat kun je in slechts een seconde zonder de huidige lijm composiet materiaal aan elkaar bevestigen. Met deze nieuwe innovatie kunnen we veel voor de luchtvaartbranche betekenen. Voor ons is het leerzaam om hier te zijn.” 

Samenwerking 

Even verderop geeft Andreas Verbruggen van Bladesense samen met zijn compagnon de genodigden een demonstratie. “Aan de TU Delft hebben we beiden Aerospace Engineering gestudeerd en die passie heeft ons samengebracht. Anderhalf jaar geleden zijn we met de partners van DCMC in gesprek geraakt en een samenwerking gestart. Sinds een half jaar zijn we hier nu echt geland en is het fijn om hier te laten zien wat we precies doen in inspectiecomposiet.” Elvis Pinto Texeira, Commandant 980 Squadron, vertegenwoordigt de defensie tijdens het evenement van DCMC. Vanuit onze kant is er veel behoefte aan nieuwe innovaties. We kijken daarom heel positief naar de samenwerking met DCMC. De toekomst van innovaties ligt hier en wij kunnen die vraag niet beantwoorden. Het voelt voor ons echt als een wisselwerking. Wij blijven op de hoogte van de nieuwste innovaties op onderhoudsgebied, andersom helpen wij DCMC door onze faciliteiten beschikbaar te stellen. Zo kunnen zij weer tests uitvoeren op ons terrein. We streven naar een duurzame samenwerking voor de toekomst.” 

Toekomst

DCMC is een broedplaats voor studenten. Zo werken studenten van de TU Delft vanuit DCMC aan allerlei onderzoeksvragen. Ook biedt DCMC een mooi project aan studenten die de minor Aerospace Engineering aan Avans volgen. Momenteel zijn zij bezig in de startfase van een onderzoek naar de diverse technieken die bij DCMC plaatsvinden. De vervolgstap is om onderzoek te doen naar een goedkopere manier van onderhoudsinspectie en hoe het makkelijker in gebruik genomen kan worden. Uiteraard met oog op de toekomst om DCMC nog meer op de kaart te zetten. 

Wil jij graag meer over DMCM te weten komen of ben je geïnteresseerd in een partnership? Kijk op de website of volg DCMC op LinkedIn

Share this via