Vliegbasis Woensdrecht zet militairen en burgers in voor boostercampagne: ‘Ik had nooit verwacht dat ik als militair prikken zou zetten’

Boostercampagne

Vliegbasis Woensdrecht zet militairen en burgers in voor boostercampagne: ‘Ik had nooit verwacht dat ik als militair prikken zou zetten’

“Het is heel wat anders, een prik zetten in iemands arm.” Toch twijfelt Arjan geen moment als hij gevraagd wordt om een bijdrage te leveren aan de boostercampagne van de landelijke GGD. Hij verruilt zijn kerstverlof om zich samen met 32 collega’s van de vliegbasis Woensdrecht in te zetten voor de vaccinatiecampagne.

Van Zaltbommel tot Leeuwarden en van Nijmegen tot Wychen, door heel het land worden militairen en burgers ingezet voor deze nationale missie. Ook Mieke die bij de vliegbasis Woensdrecht werkzaam is als medewerker voor het Onderdeels Coordinatie Centrum, leverde een bijdrage aan de boostercampagne van de GGD.

Allereerste prikmoment

De medewerkers van de vliegbasis Woensdrecht volgden een e-learningprogramma met instructies over het administratieve proces en het prikken. Daarnaast deden ze een vaccineer opleiding in Hilversum. “Je leert allemaal nieuwe dingen, het is een totaal nieuwe wereld”, legt Arjan uit. In het dagelijks leven is hij werkzaam bij het 981 Squadron Vliegtuigcomponenten Onderhoud binnen de vliegbasis Woensdrecht. Daar is hij verantwoordelijk voor materiaalbeschikbaarheid, de planning en de logistieke afhandeling. “Dit is iets heel anders. Dat ik ooit nog eens als militair prikken zou zetten, had ik nooit verwacht.” Mieke vult aan: “Mensen zijn blij dat wij ons hiervoor inzetten, zo bracht een oudere vrouw zelfs chocolaatjes mee. Die dankbaarheid, daar doe je het voor.” 

Zeker het eerste prikmoment was volgens Arjan behoorlijk spannend. “Je doet iets buiten je comfortzone. Tijdens mijn eerste prikdag vroeg een mevrouw me: ‘Heb je al eens eerder geprikt?’ Vol zelfvertrouwen antwoordde ik haar: ‘Vandaag al 50 prikken’, waarna ze direct gerustgesteld was. Ze wist niet dat het mijn eerste prikdag was”, zegt Arjan lachend.

Scherp blijven

Arjan is verrast door de diversiteit aan mensen die hij er ontmoet: “Je ziet mensen van jong tot oud, met een beperking, een angst voor naalden, maar ook mensen die sommige regels binnen een vaccinatielocatie negeren. Als verantwoordelijke voor de prikstraat is het echt van belang dat je scherp blijft. Zijn er op alle plekken genoeg vrijwilligers aanwezig? Voelen mensen zich goed nadat ze geprikt zijn? In eerste instantie dacht ik: wat is nu een prikje? Nu heb ik met eigen ogen mogen ervaren voor hoeveel spanning dit kan zorgen. Het is mooi dat wij middels een persoonlijk gesprek deze spanning bij mensen kunnen wegnemen.”

Intensief maar dankbaar werk

Naast militairen werden er ook burgermedewerkers ingezet voor de vaccinatiecampagne. Zo werd Mieke ingezet bij een prikstraat in Zaltbommel. Mieke: “Ik ging ‘s ochtends om half zes van huis om pas om half zes ‘s avonds weer thuis te komen. Dat is wel anders dan ik gewend ben”, zegt ze lachend. “Normaal gesproken werk ik op kantoortijden en kan ik om koffie wanneer ik daar zin in heb. Je doet er veel nieuwe indrukken op, je moet écht wel scherp zijn en de dagen zijn lang. Dat maakt dat het best intensief is. Maar het contact met de mensen maakt alles weer goed, vooral de bijzondere verhalen die je te horen krijgt.”

In een week tijd is het gelukt om 45 militairen en burgers van de vliegbasis Woensdrecht in te zetten voor deze operatie en dat is niet onopgemerkt gebleven. Arjan: “Na afloop zijn we door de luchtmacht verrast met een speciale badge in teken van onze inzet. Deze draag ik nu op mijn uniform en dat is een mooie herinnering aan deze nationale maatschappelijke operatie”, zegt Arjan trots. In de toekomst mogen ze hem zeker nog eens vragen. 

Share this via