Woensdrecht stap dichterbij als demonstratie locatie voor onbemand vliegen

Woensdrecht stap dichterbij als demonstratie locatie voor onbemand vliegen

Na de geslaagde demonstratievlucht van de Trimble UX5 Unmanned Aircraft System op vliegbasis Woensdrecht kan men er niet meer omheen: Aviolanda Woensdrecht is de ideale plek voor een test- en demonstratie locatie voor onbemande vliegtuigen.

De ontwikkeling van onbemande vliegtuigen (of drones) vormt een enorme groeimarkt. Voor drones worden legio toepassingen gezien. Mede hierdoor ontstaat de groeiende behoefte om regelmatig tests en demonstraties uit te voeren in een veilige omgeving. Afgelopen woensdag vond een demonstratie plaats in zo’n gecontroleerde omgeving: vliegbasis Woensdrecht.

Veilig en gecontroleerd
Vliegbasis Woensdrecht is de Main Support Base van de Koninklijke Luchtmacht. Op het civiele deel van het vliegveld bevindt zich Businesspark Aviolanda met bedrijven zoals Fokker Services, Fokker Services, GeoInfra, Tiat, DARPAS (branche vereniging voor onbemand vliegen) en de Aircraft Maintenance & Training School. Als geheel vormt het dé ideale locatie voor het testen en demonstreren van onbemande luchtvaartuigen. Het beschikt immers over een 2,5 kilometer lange start- en landingsbaan, een compleet uitgerust civiel terrein (Businesspark Aviolanda), veel kennis over veiligheid en een gecontroleerd luchtruim. Dit laatste zorgt voor optimale veiligheid maar vormde tevens een barrière om te mogen vliegen met UAV’s. Het bedrijf GeoInfra, ook gevestigd op Aviolanda, heeft nu als eerste in Nederland de papieren behaald om in deze CTR onbemand te mogen vliegen. Commandant de Boer van de Koninklijke Luchtmacht heeft een aantal tijdslots aangewezen waarop men mag vliegen en gebruik kan maken van de voorzieningen.

Test- en demolocatie
De demonstratie was de eerste stap in het verwezenlijken van een test- en demolocatie voor onbemand vliegen in Nederland. Tot nu toe moest de industrie uitwijken naar het buitenland. Maar door de medewerking van Defensie, de ervaringen van GeoInfra en de soepele samenwerking met andere partners zoals de gemeente Woensdrecht en REWIN West-Brabant, wordt de realisatie steeds concreter.

Share this via