Yannick: ‘Tijdens mijn stage ontdekte ik dat ik verder wil in dit vak’

Yannick: ‘Tijdens mijn stage ontdekte ik dat ik verder wil in dit vak’

Yannick van Aert (19) vond het met het einde van de middelbare school in het verschiet lastig een opleiding te vinden die bij hem past. Maar tijdens een open dag van AM&TS voor de opleiding mbo vliegtuigtechniek begint er iets te broeien: dit leek hem wel wat. Inmiddels is hij afgestudeerd en dus veel ervaringen rijker. “Het is een brede opleiding en daardoor heb je veel mogelijkheden. Dat spreekt me aan!”

Yannick woont in Kapelle, Zeeland. “Als klein jongetje wilde ik net als heel veel andere jongens graag piloot worden. Op vakantie met het vliegtuig dook ik het liefst de cockpit in. Ik wilde graag zien hoe het eruitziet. Ook fascineert het me hoe die grote dingen de lucht in gaan en weer veilig kunnen landen.” Naarmate Yannick ouder wordt, ebt de fascinatie voor vliegtuigen een beetje weg, maar zijn interesse voor techniek blijft. Als hij tijdens een open dag van AM&TS de combinatie tussen vliegtuigen en techniek ziet, begint het opnieuw te kriebelen. “Ze vertellen dan wat je allemaal kan leren, wat de verdeling is tussen praktijk en theorie, en wat je uiteindelijk met de opleiding kunt doen. Ik raakte erg enthousiast en besloot me in te schrijven.” 

Vliegtuigen dichtbij

Yannick studeert in juli 2022 af en vindt de opleiding naar eigen zeggen erg interessant. “De eerste drie jaar ben je voornamelijk bezig met de theorie. In het laatste jaar loop je stage. Ik heb mijn studietijd als heel fijn ervaren. De school is relatief klein en doordat we op een aparte locatie zitten, zijn we altijd samen met studenten die dezelfde opleiding volgen. Bovendien is de opleidingslocatie gevestigd op een vliegveld, dus zien we zelfs vanuit de hangar waar we de lessen volgen vliegtuigen opstijgen en dalen. Dat maakt het nog echter,” laat Yannick weten. 

Tijdens de opleiding heeft Yannick twijfels of hij wel echt de vliegtuigtechniek in wil. “Dankzij mijn stage bij TUI veranderde dat beeld. In plaats van de theorie uit de boeken te leren, zijn we de lesstof in de praktijk gaan toepassen. Toen wist ik: ik wil verder met vliegtuigtechniek.” Ook zorgt corona voor een iets minder leuke studietijd voor Yannick. “Ik miste de gezellige momenten met studenten” 

Werken bij TUI

Inmiddels is Yannick afgestudeerd en werkt hij met plezier bij TUI op Schiphol. “Vliegtuigen landen hier en vervolgens doen wij onder andere het onderhoud. Ook komt het soms voor dat er een vliegtuig binnenkomt waar iets mis mee is. Dan gaan we op zoek naar het probleem en zorgen we ervoor dat het vliegtuig weer vliegveilig is.” Voor z’n werk is Yannick veel buiten en de werkzaamheden zijn heel afwisselend. “Dat maakt het voor mij echt heel leuk werk!” 

Share this via